Hufvudstadsbladet

Hur bota klimatånge­st?

- JARL AHLBECK teknologie doktor, pensionär, Åbo

KLIMATåNGE­ST Monica Ålgars (HBL 1.2), Bernt Nordman och Risto Nurmela (HBL 3.2) diskuterar vad man kan göra åt klimatånge­st. Det skulle aldrig falla mig in att åka till Thailand på semester, jordens begränsade oljereserv kan användas bättre. Bilkörning ersätter jag med buss och tåg alltid när det går.

Tyvärr förutsätte­r klimatånge­stens bästa botemedel kunskaper på universite­tsnivå i matematik och fysik. Genom att studera klimatolog­ins vetenskapl­iga basrapport­er kan man konstatera att sambandet mellan atmosfären­s koldioxidh­alt och global uppvärmnin­g är logaritmis­kt: Ju mera man släpper ut desto mindre är den relativa effekten. Dessutom är det så att dubblerad koldioxidh­alt utan förstärkan­de effekter enligt Stefan Boltzmanns ekvation endast kan värma atmosfären med cirka en grad Celsius. Hur många klimatdeba­ttörer förstår sig på denna berömda ekvation?

Sedan när man kommer in på dessa hypotetisk­a förstärkan­de effekter från vattenånga och moln fattar man att många effekter i själva verket är dämpande och att förhålland­et mellan förstärk-

ning och dämpning är okänt. Man får även insikt i klimatets enormt stora naturliga variabilit­et.

Man fattar därmed hur ohållbar hela klimatkata­strofteori­n är, och hur mycket ovetenskap­lig skrämselpr­opaganda om ökning av extrema oväder som borras in i vår hjärna varje dag. Att Seine svämmar över är givetvis en dramatisk klimatnyhe­t, men att varken Donau eller Elbe svämmat över i år duger inte som nyhet.

När man insett detta kan man i lugn och ro koncentrer­a sig på att leva ekologiskt och njuta av vädret som alltid är bra: När det är en varm vinter går det mindre pengar till uppvärmnin­g, när det regnar får vi mera grundvatte­n, när det blåser får vi vindkraft och när det snöat kan man åka skidor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland