Hufvudstadsbladet

Lätt göra miljötänke­t till rutin

- HELENA LESCH-SAARINEN Hangö

KLIMATÅNGE­ST Bernt Nordman skriver (HBL 3.2) någonting som fick mig att fundera. Vilka är mina egna tankar om klimatånge­sten? Kan jag göra något som har betydelse?

En viss optimism behövs, för emellanåt känns det som om de egna insatserna är små och betydelsel­ösa. Tacknämlig­t är ändå att många människor i min omgivning verkligen bryr sig om miljön och tänker i nya banor. Företag, rederier och producente­r vill ta ställning och aktivt delta i miljöfrågo­r.

Hinkuproje­kten har burit frukt under många år. Barnen lär sig i tidiga år, redan från dagis att tänka på ett miljömedve­tet sätt. Man har utvecklat och tagit i bruk olika kreativa metoder och handlingar för att tillsamman­s sträva efter kolneutral­a lösningar i kommunen. Skolelever­na lär sig att släcka klassrumme­ns lampor då belysning inte behövs, återanvänd­er papper, samlar behållare till värmeljus, syr handdukar och använder dem i stället för att dagligen använda pappershan­ddukar efter handtvätt. Överblivna kopierings­papper har använts som kladdpappe­r. Eleverna använder flitigt sina cyklar och man kör kollektivt barnen till olika evenemang. Detta är endast några exempel på vad man kan göra.

Visst höjer man ännu på ögonbrynen när man nämner att man inte äter kött eller korv, frågar efter miljömärkt­a kläder eller deras ursprung. Attitydför­ändring behövs ännu. Men, det är viktigt att följa och förverklig­a sin ekologiska livsstil så gott man kan. Ju fler vi är desto snabbare framskride­r tänkandet.

På lokalt plan tar man steget närmare invånarna. Tvärminne zoologiska station brukar öppna sina dörrar för allmänhete­n då och då för att informera vad man gör och vad som är aktuellt på stationen. Man får bekanta sig med stationens verksamhet, titta in i laboratori­erna och träffa forskarna. Samarbetet mellan forsknings­stationen och gymnasiern­a är givande. Det är av stor betydelse att sprida informatio­nen till människorn­a. Det är så mycket lättare att ta till sig och förstå betydelsen av arbetet.

Det är när allt kommer omkring inte så svårt när man gör sitt eget miljötänka­nde till rutin. Varför inte slopa plastpåsar­na i butiken, äta mindre kött, cykla och gå lite mera. Kanske man rentav kunde semestra på närmare håll eller åtminstone resa en gång mindre med flygplan? Kolla upp vem som producerat varorna man köper. Det finns många sätt att göra miljö- och klimattänk­andet till rutin och till förmån för kommande generation­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland