Hufvudstadsbladet

Demokratiu­nderskotte­t måste tas på allvar

- ANDERS ADLERCREUT­Z riksdagsle­damot (SFP)

LANDSKAPSR­EFORMEN Landskapsr­eformen kommer under våren igen att behandlas i riksdagen. Det finns ännu mycket som är oklart i lagpaketet – och mycket som är problemati­skt. När man flyttar över en stor del av den kommunala servicen – och en stor del av budgeten – från kommunerna till landskapet är det allt skäl att vara noggrann. Man flyttar inte bara en väsentlig service utan också kommunal egendom. Man flyttar makt och ansvar. Men hur går det med delaktighe­ten, det lokala inflytande­t?

Utgångspun­kten i sig är redan problemati­sk. När man ersätter små enheter med större urvattnas den enskilda rösten. När man dessutom sätter landskapen under statligt förmynders­kap i och med den ekonomiska styrning som ministerie­t har över landskapet kan man konstatera att en stor del av den finska lokaldemok­ratin försvinner. Pengar finns om ministerie­t ger. Investerin­gar kan göras, om ministerie­t så tillåter.

Det här låter inte som det ”lokaldemok­ratiska paradis”, som kommunpart­iet Centern marknadsfö­rt reformen som – nej, långt ifrån det.

Resultatet i det kommande landskapsv­alet har prognostis­erats genom att köra gammal valdata genom olika simulatore­r. Alla resultat visar tydligt att det kommer att gå illa för de mindre kommunerna. De stora städerna kommer i sin tur att få en större representa­tion än vad deras befolkning­sunderlag skulle ge skäl för. Det här är ett problem som måste korrigeras.

Problemet är speciellt stort i Nyland till en del på grund av att Nyland är överlägset störst av alla landskap. Storalberg­a har lika många invånare som det minsta landskapet Mellersta Österbotte­n. Den planerade ekonomiska modellen slår också speciellt hårt mot Nyland: under landskapet­s första år skall ett underskott på 300 miljoner euro sparas in, och sparkravet stiger efter hand. Det betyder att serviceenh­eter måste stängas och tjänster dras in. Många vårdande händer måste tas ut ur ekvationen.

När dessa beslut fattas är det speciellt viktigt att man känner till de lokala förhålland­ena och att lokal representa­tion finns i de organ som fattar besluten. Därför är det ytterst viktigt att lokal representa­tion garanteras i landskapsf­ullmäktige i synnerhet under övergångsp­erioden.

Jag har upprepade gånger lyft upp frågan i riksdagen eftersom detta är ett problem som kan lösas. Om vi delar in Nyland i valdistrik­t kunde vi garantera att alla regioner har representa­tion under den problemati­ska övergångsp­erioden då landskapet­s servicestr­uktur byggs upp.

Om regeringen på riktigt tror på tanken om självständ­iga landskap måste den även förstå att den lokala rösten förtjänar att höras. Genom att gå in för valdistrik­t kunde det garanteras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland