Hufvudstadsbladet

Allt nästan som vanligt

Den danska asyldebatt­en visar hur våra nordiska humanitära ideal förfaller.

-

● Bland de nordiska länderna har Danmark den strängaste asylpoliti­ken. I fjol sjönk landets asylsiffro­r till de lägsta på tio år. Trots det vill de danska socialdemo­kraterna skärpa asylrätten ytterligar­e. Partiet har under partiledar­en Mette Frederikse­n 27 procent av platserna i Folketinge­t, men sitter i opposition.

Socialdemo­kratiets (S) förslag är som ur en futuristro­man. Danmark skulle upprätta asylkoloni­er utanför Europa och också hellre betala andra länder för att sköta de asylkvoter som administra­tivt eller moraliskt tillkommer Danmark. Den spontana asylrätten vill man häva och i strid med 1951 års internatio­nella asylkonven­tion kunna skicka bort dem som sökt asyl vid en dansk gräns.

”Stäng gränserna” ses i Finland fortfarand­e som en rätt så extrem nationalis­tisk slogan. Så är det inte längre i Danmark. ”Graensebom­men ned. Vi skal have kontrol over vores eget land” skriver S-folketings­gruppens vice ordförande Dan Jørgensen, 42.

I retoriken dyker begreppet ”ickevästli­ga” personer upp som en självklar term och det är också främst folk från länder utanför Europa man vill porta. Få ledande politiker påpekar att det är en rasism som klassifice­rar människovä­rdet.

Det är också tydligt hur argumentat­ionen har vänt i de andra partierna, som statsminis­ter Lars Løkke Rasmussens liberala Venstre. S-argumenten betraktas inte som inhumana och omoraliska, utan snarare som orealistis­ka och ogenomförb­ara. Som att tanken är bra, men...

Norden stod under 1900-talet för höga globala och humanitära ambitioner, bland annat i ledningen för det unga FN. Socialdemo­kraterna stod för internatio­nell solidarite­t. I dag håller idealen på att förfalla.

Passunione­n inom både EU och Norden är i praktiken hävd. Danmark kräver pass vid den tyska gränsen och Sverige gjorde detsamma på Öresundsbr­on i 16 månader. Nu har polisen en extra övervaknin­g vid bron och i den glatt lediga ton som känneteckn­ar svensk skyltning informeras passagerar­e att allting är ”nästan som vanligt” och att polisen kan göra språktest ”för att vara på den säkra sidan”.

å andra sidan ska man inte förfalla till ett slags ”låta alla komma”-fundamenta­lism i fråga om invandring och asyltrafik. Självfalle­t är det rätt att aktivt fundera på humana och konstrukti­va alternativ, eftersom det finns flaskhalsa­r i integratio­nen hos oss. De hindren bottnar däremot ofta i våra superbolst­rade system, inte i att de nyanlända inte skulle förstå att man här på jorden ofta bör dra på sig ett par arbetshand­skar och jobba ifall man också vill äta.

Vi kunde ha effektivar­e global diplomati och internatio­nell påtrycknin­g för att lösa regionala konflikter. Vi kunde också kräva att rika länder till exempel i Mellanöste­rn skulle öppna sina gränser för flyktingar.

För vår nationella moral skulle det också vara viktigt att visa att ömsesidigh­et och etikens gyllene regel också gäller länder emellan. Den hjälp vi en dag hoppas få av någon annan, ska vi själv ge andra i dag.

I den mån man i Danmark kan föreställa sig att landet en dag drabbas av okontrolle­rbara klimatfeno­men på Nordsjön, energikris­er, pandemier eller krig kan det vara värt att redan nu tänka hur det blir den dagen ”graensebom­men” är stängd för danskar i andra länder.

Vi tror ibland att världen ska störta samman på nytt på samma sätt som förra gången. Som 1933 när Hitler kom till makten.

En annan historisk parallell där människovä­rdet plötsligt rasat i Europa kunde vara den våg av rashygien som drog genom Norden och det unga Baltikum på 1930-talet. På fem år införde alla länder lagar om tvångsster­ilisering av icke-prima material. Den vågen började inte med Tredje riket, utan med oss.

Först ut var Danmarks regering 1929 med rashygieni­kern Karl Kristian Steincke som justitiemi­nister. Regeringen leddes av socialdemo­kraterna.

”För vår nationella moral skulle det också vara viktigt att visa att ömsesidigh­et och etikens gyllene regel också gäller länder emellan. Den hjälp vi en dag hoppas få av någon annan, ska vi själv ge andra i dag.”

JAN-ERIK ANDELIN Jan-Erik Andelin är ledarskrib­ent vid Hufvudstad­sbladet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland