Hufvudstadsbladet

Masturbati­on på dagsschema­t?

- BEKYMRAD FÖRÄLDER Undantagsv­is tillåts signatur. Red.

KÅRKULLA SAMKOMMUN I vårt samhälle hör det till den sociala normen att sex inte utövas på arbetsplat­sen utan att sex hör till den privata sfären.

Kårkulla samkommun avviker emellertid från det som allmänt anses vara socialt acceptabel­t i vårt samhälle. Kårkulla tillåter nämligen sex dagtid i form av självtillf­redsställe­lse för sina funktionsh­indrade arbetstaga­re eller brukare på sina serviceenh­eter för daglig verksamhet och skyddade verkstäder.

Ja, Kårkulla anser det inte bara vara normalt utan uppmuntrar till och med i vissa fall somliga brukares behov att tillfredss­tälla sig själva genom att sätta in masturbati­on som en programpun­kt i det individuel­la dagsschema­t. En aktivitet som då och då propageras av Kårkullas så kalllade experter.

Att som förälder till ett vuxet barn, som sedan flera år använder Kårkullas service, nyligen ha fått veta att en dylik osund praxis förekommer rätt så allmänt har för mig varit djupt chockerand­e och omskakande. Och inte nog med det. I lönndom för såväl anhöriga som intressebe­vakare besöker dessutom Kårkullas ledande sexualtera­peut regelbunde­t enheterna för att som det heter handleda personalen i hur de ska hantera olika klienters psykosexue­lla problemstä­llningar. Allt detta kan innebära oavsiktlig eller avsiktlig översexual­isering av de funktionsh­indrade.

Personer med utveckling­sstörning har naturligtv­is rätt till sin egen sexualitet, precis som andra människor.

Men, tillfredss­tällandet av behoven hör absolut inte till något som utövas på daglig verksamhet eller på arbetet utan hör till annan tid och plats i privata sammanhang.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland