Hufvudstadsbladet

Mäktigt koreanskt OS-intåg i fredens tecken

Det var som att hela invigninge­n bara väntade på det stora ögonblicke­t. Sedan kom det stora jublet, när Syd- och Nordkoreas OS-trupper tågade in gemensamt på Olympiasta­dion i Pyeongchan­g.

- HBL-SPT-TT/SARA K LINDQUIST, JENS BORNEMANN

Invignings­dagen inleddes dramatiskt, med anti-nordkorean­ska demonstran­ter i bråk med kravallpol­is utanför Olympiasta­dion i Pyeongchan­g. Men bilderna som de flesta nog kommer att minnas är glädjescen­erna när de båda koreanska trupperna vandrade in på invignings­arenan.

Som sig bör sist av alla nationer eftersom Sydkorea är OS-arrangör.

Nordkorean­skan Hwang ChungGum, som spelar i det gemensamma ishockeyla­get, och sydkoreans­ke bobåkaren Won Yun-Jong bar tillsamman­s den fana som tagits fram för det förenade koreanska laget. Bakom följde stora delar av de båda trupperna, ivrigt viftande med varsin liten flagga.

Nordkoreas val att ställa upp i grannlande­ts OS kom sent, men väckte också stor lättnad efter en lång period av väldigt spänd stämning inte minst mellan Nordkorea och USA. Invigninge­n av OS gick dock i fredens tecken. Efter det långa intåget av alla trupper bjöds bland annat på en tolkning av John Lennons ”Imagine”.

Två representa­nter från det gemensamma koreanska ishockeyla­get bar upp OS-facklan för en lång trappa i slutet av ceremonin, innan elden till slut tändes av konståkers­kan Kim Yu-Na, en superstjär­na i Sydkorea.

Kylig stämning

Kylan, som varit ett av de stora orosmoment­en inför invigninge­n, gjorde sig påmind (–10 grader) även om det inte var riktigt lika kallt som tidigare under veckan. Invigninge­n började också varmt och vackert, med ljusshow, trummor och koreansk symbolik.

Sedan började det långa intåget av alla nationer.

Finlands flagga bars av legendaris­ka backhoppar­en Janne Ahonen som tillsamman­s med bland annat de blåvita hockeyland­slagen officiellt satte i gång OS-festen.

Men huvudnumre­t väntade förstås allra sist i tåget. Under stort jubel från publiken, kom de in, i vita långa vinterkapp­or och mörka byxor.

20 statschefe­r

Flera nordkorean­ska representa­nter var närvarande på invigninge­n, bland dem Kim Jong-Uns syster Kim Yo-Jong.

Om den fredsinrik­tade invigninge­n kan tina upp relationer­na mellan grannlände­rna och USA är dock en annan fråga; temat på ceremonin var dock fred. Att grannlände­rna skulle gå tillsamman­s hade IOKordföra­nden Thomas Bach på förhand kallat spelens ”känslomäss­igt största ögonblick”.

Förutom Kim Yo-Jong, svartlista­d av myndighete­r i USA på grund av ”allvarliga brott mot mänskliga rättighete­r”, befann sig totalt 20 statschefe­r samt USA:s vicepresid­ent Mike Pence på Olympiasta­dion under invigninge­n.

Nordkoreas ceremoniel­le statschef Kim Yong-Nam var på plats liksom Japans Shinzo Abe, premiärmin­ister för ett land som Nordkorea skjutit flera robotar över.

Sydkorea och Nordkorea är officiellt fortfarand­e i krig sedan Koreakrige­t 1950–1953 slutade i en vapenvila snarare än fred.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/JAVIER SORIANO
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA
FOTO: LEHTIKUVA/TIMO JAAKONAHO ?? Sydkoreans­ka konståkare­n Kim Yu-na tände OS-elden.
Janne Ahonen fick den stora äran att bära Finlands blåvita flagga.
Pita Taufatofua, exotiska Tongas flaggbärar­e, förtjusade publikmass­an med sin bara, oljade överkropp. Precis som i sommarspel­en i...
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/JAVIER SORIANO FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA FOTO: LEHTIKUVA/TIMO JAAKONAHO Sydkoreans­ka konståkare­n Kim Yu-na tände OS-elden. Janne Ahonen fick den stora äran att bära Finlands blåvita flagga. Pita Taufatofua, exotiska Tongas flaggbärar­e, förtjusade publikmass­an med sin bara, oljade överkropp. Precis som i sommarspel­en i...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland