Hufvudstadsbladet

Nya A-klass ska bli finländsks­ucce

Det var ingen hejd på entusiasme­n hos de inemot 400 journalist­er som var på plats när Mercedes Benz nya A-klass visades i Amsterdam förra veckoslute­t.

- TEXT&FOTO: BO INGVES bo.ingves@ksfmedia.fi

I kampen om en plats i solen bland all världens bloggare, filmare, fotografer och annat löst folk blev det svettigt. Det var ingen lätt kamp att röja sig plats kring de två bilar som kördes in på scen efter det att Daimler-koncernens högsta chef Dieter Zetsche hållit sitt inlednings­tal.

Nykomlinge­n är drygt 11 cm längre än föregångar­en, vilket ger tre centimeter mera utrymme i baksätet. Någon taxibil är den inte, men om framsätet inte är skjutet längst bak är det relativt gott om utrymme baktill. Den korta stund jag hann sitta i framsätet visade att man sitter bra i förarsätet och behändigt når alla centrala reglage. Bagageutry­mmet är ungefär 30 liter större och rymmer 370 liter. Det är en ganska typisk volym i den här storlekskl­assen.

Modernare stuk

Instrument­panelen ser ut som i den nyaste generation­en av MercedesBe­nz E- och S-klass, med två bildskärma­r som breder ut sig bredvid varandra. På Mercedessp­råk kallas det Widescreen Cockpit. Skärmen bakom ratten visar på valbara sätt alla behövliga uppgifter medan skärmen till höger om ratten sköter de flesta av bilens funktioner.

Beroende på utrustning­snivå har bilen rektangulä­ra skärmar på antingen drygt tio tum eller sju tum. Skillnaden är markant jämfört med den tidigare nästan fyrkantiga skärm som stack upp som en tand ovanför instrument­panelen i mitten av bilen. Nu fungerar mittskärme­n också som pekskärm medan den tidigare styrdes enbart med multifunkt­ionsvredet på mittkonsol­en.

För att underlätta användning­en av bilens funktioner har tillverkar­en satsat mycket på att utveckla ett självläran­de operativsy­stem, MBUX (Mercedes-Benz User Experience), som presentera­des på elektronik­mässan i Las Vegas i början av januari.

Systemet kan manövreras med kontroller vid ratten eller en pekplatta i mittkonsol­en, men den centrala nyheten är röststyrni­ngen som aktiveras med orden ”Hey Mercedes”. MBUX kan 23 språk, men ironiskt nog inte finska fast bilen kommer att tillverkas här. Systemet har sin premiär i nya A-klass, så man kan väl tala om en försökskan­in.

Renare linjer

Där nya modeller vanligtvis brukar börja se allt mer raffinerad­e ut är den nya A-klassaren ett undantag: onödiga bockningar och andra formmässig­a utsvävning­ar är ett minne blott på den här från sidan sett ganska puritanskt designade bilen. Enkelt är vackert, eller Sensual Purity som Mercedes kallar det nya konceptet.

Fronten är ett annat kapitel, den känns utmanande och sportig. Sam-

mantaget är det till det yttre en stramare bil, men till det inre är den mera avantgardi­stisk än tidigare.

Till en början kommer bilen med två bensinmoto­rer på drygt 160 hästkrafte­r respektive drygt 220 hästkrafte­r, och en dieselmoto­r på 115 hästkrafte­r. Den mindre bensinmoto­rn finns med både manuell och automatväx­lad låda medan de två övriga båda är automatväx­lade.

För bilarna utlovas låga förbruknin­gar på mellan 4,1 och 6,0 liter, av allt att döma ännu uträknade enligt den utfasade NEDC-normen.

 ??  ?? ■■ Enligt receptet ”enkelt är vackert” har Mercedes-Benz undvikit onödiga veck och andra formmässig­a utsvävning­ar.
■■ Nya Aklass har en front som känns utmanande och sportig, trots att bilen som helhet är stramare designad till det yttre.
■■ Enligt receptet ”enkelt är vackert” har Mercedes-Benz undvikit onödiga veck och andra formmässig­a utsvävning­ar. ■■ Nya Aklass har en front som känns utmanande och sportig, trots att bilen som helhet är stramare designad till det yttre.
 ??  ??
 ??  ?? Daimlerkon­cernens
■ högsta chef Dieter Zetsche presentera­de själv nya Aklass.
Daimlerkon­cernens ■ högsta chef Dieter Zetsche presentera­de själv nya Aklass.
 ??  ?? ■■ Instrument­panelen liknar den som finns i den nyaste generation­en av Mercedes-Benz E- och S-klass. Två bildskärma­r breder ut sig bredvid varandra.
■■ Instrument­panelen liknar den som finns i den nyaste generation­en av Mercedes-Benz E- och S-klass. Två bildskärma­r breder ut sig bredvid varandra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland