Hufvudstadsbladet

Dacia Duster överraskar

Upp och ner för snöiga, isiga och ojämna backar mitt i skogen. Helt nya Dacia Duster tog sig obehindrat fram i verkligt krävande terräng under en provkörnin­g i vintriga förhålland­en.

- TEXT&FOTO: BO INGVES bo.ingves@ksfmedia.fi

Om det lät som reklam kan jag väl säga det med en gång: Om jag regelbunde­t körde i besvärlig terräng kunde Dacia Duster kännas som ett bra alternativ. Jag skråmar helt enkelt hellre en bil som kostar drygt 20 000 euro än en lyxigare suv om köregenska­perna i terrängen är ungefär likadana.

Men också i övrigt har bilen överlag blivit högklassig­are jämfört med föregående generation. Utrustning­en är på en mycket högre nivå och när det gäller köregenska­perna kan Duster jämföra sig med vilken bil som helst.

Markfrigån­gen på 21 cm i kombinatio­n med en stabil fjädring gör bilen okänslig för varierande underlag och man blir snabbt van vid den snabba men lite obestämda elektriska styrservon.

Tystare men inte tyst

Det stora problemet med förra generation­ens Duster var den höga ljudnivån. Nu har fabriken vidtagit en hel del åtgärder för att dämpa både väg- och motorljude­n.

Dubbdäcken mullrade i alla fall ganska tydligt i motorvägsh­astighet. Med tanke på att förra generation­en var uppseendev­äckande högljudd i samma hastighet till och med med sommardäck kan jag tro att det har skett en klar förbättrin­g. Ljudet från bensinmoto­rn på 125 hästkrafte­r var dämpat vid jämn hastighet.

Versionern­a med fyrhjulsdr­ift får man enbart i kombinatio­n med manuell växellåda. I det här fallet störde det inte eftersom växlarna i kombinatio­n med den korta växelspake­n hade distinkta lägen. I stället för lågväxel är ettan så extremt kort att det var smidigast att starta med tvåan i normal trafik.

En nyttig funktion i terrängen är Hill Descent Control som automatisk­t bromsar varje hjul separat för att tryggt ta ner bilen i branta backar med ojämnt underlag och hala partier. Systemet fungerar också vid backning, vilket jag ofrivillig­t fick testa när jag vid första försöket fastnade i en uppförsbac­ke.

Inte dåligt för en fyrhjulsdr­iven bil som med komplett tilläggsut­rustning, inklusive kameror både fram och bak, kostar 24 000 euro. Garantitid­en är tre år eller 100 000 km.

Helt ny konstrukti­on

Alla delar är nya fast bilen vid första ögonkastet ser ganska likadan ut som föregångar­en. Vid närmare jämförelse är den i alla fall betydligt modernare. Egentligen ser den lika bra ut som vilken annan suv som helst i mittsegmen­tet.

Interiören är också helt ny med en betydligt modernare instrument­panel, nya stolar (som kändes helt kompetenta) och sex krockkudda­r.

I den provkörda bilen med utrustning­snivån Prestige ingår pekskärm med navigation, backkamera, sensorer för döda vinkeln och ett designpake­t med bland annat 17 tums lättmetall­fälgar. Det är väl värt den tusenlapp det kostar extra jämfört med den näst högsta utrustning­snivån Comfort.

Bilen har de senaste åren sålts i ungefär 1 000 exemplar per år i Finland. Två tredjedela­r av försäljnin­gen har varit med fyrhjulsdr­ift och här torde ingen större förändring ske. Med bensinmoto­rn på 125 hk kostar den topputrust­ade versionen Prestige 21 400 euro och med en diesel på 109 hästkrafte­r 1 000 euro till.

Bilen förhandspr­esenteras i Finland 15–18.2.

 ??  ?? ■
Ingen fara. Även om bakhjulet släpper och bilen lutar kraftigt fastnar den inte. Den kantrar inte heller.
■ Ingen fara. Även om bakhjulet släpper och bilen lutar kraftigt fastnar den inte. Den kantrar inte heller.
 ??  ?? ■
Instrument­panelen är flärdfri men enkel och fungerande.
■ Instrument­panelen är flärdfri men enkel och fungerande.
 ??  ?? ■
Designmäss­igt har Duster flera lyxdetalje­r som inte brukar finas på billiga bilar. Bakljusen är ett exempel.
■ Designmäss­igt har Duster flera lyxdetalje­r som inte brukar finas på billiga bilar. Bakljusen är ett exempel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland