Hufvudstadsbladet

Viktig exportfakt­or

- BO INGVES

● Mercedes-Benz A-klass lanserades ursprungli­gen 1997 med buller och bång. Sedan välte bilen i samband med ett undanmanöv­erprov, det berömda älgtestet, i Sverige.

Fadäsen kostade 300 miljoner tyska mark och ett längre försäljnin­gsuppehåll innan man fick bilen ut på marknaden på nytt, nu utrustad med elektronis­k stabilitet­skontroll.

Tyskar är kanske inte kända för att vara självironi­ska. I det här fallet överraskad­e i alla fall MercedesBe­nz: det första man såg vid dörren till evenemangs­centret var nämligen en älg gjord av tyg. När det begav sig 1997 tog det lång tid innan tillverkar­en erkände att bilen hade grava fel och återkallad­e 17 000 bilar.

A-serien uppdaterad­es i grunden första gången 2004 och andra gången 2012, då den redan hade vuxit från cirka 3,6 till 4,3 meter. Sommaren 2013 började bilen produceras också av Valmet Automotive i Nystad. Vid det laget var modellen redan en trevlig färdbil.

Eftersom produktion­en av nya A-klass nu fortsätter i Nystad är det viktigt även för Finland. Den färskaste tullstatis­tiken visar att fabriken exporterad­e nästan 55 000 bilar till ett värde av 1,3 miljarder euro under de första nio månaderna i fjol.

Bilens produktion inleds på våren i Mercedes-Benz fabrik i Rastatt i Tyskland och därefter i Daimlers fabrik i Kecskemet i Ungern innan den någon gång senare under året börjar monteras också i Nystad.

 ??  ?? Med tysk humor påminner Mercedes-Benz om det beryktade älgtestet när A-klass först presentera­des.
■
Med tysk humor påminner Mercedes-Benz om det beryktade älgtestet när A-klass först presentera­des. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland