Hufvudstadsbladet

Fläktar från Berlin på festivalen Sidestep

- JAN-PETER KAIKU

DANSRECENS­ION Sivuaskel/Sidestep 2018 Sorrow Swag. Koncept och koreografi: Ligia Lewis. Musik: George Lewis Jr. (of Twin Shadow). På scenen: Andrew Hardwidge. Fist Piece. Koncept, koreografi och musik: Pan Daijing. Film: Pan Daijing, Ekaterina Reinbold. Framställn­ing: Pan Daijing, Gregori Holma. Kabelfabri­ken 7.2. och 8.2.

Via Ligia Lewis Sorrow Swag och Pan Daijings Fist Piece får vi en fläkt av och en inblick i den samtida dansoch nya scenkonsts­cenen i Berlin. Den klubblika stämning som skapas av ljudligt mingel i aulan kring Ihana Baari i Kabelfabri­ken, fungerar väl som inkörning till de korta föreställn­ingarna i de sceniska rummen. Det är inte svårt att föreställa sig att man faktiskt är nere i centrala Europa.

Pan Daijings föreställn­ing har en meditativ intensitet men samtidigt spetsad dramatik i sin blandning av konsert-, video- och scenformat­et. Helheten är inriktad på att måla upp ett mentalt landskap och resultatet blir en foglöst samstämd helhet, med Pan Daijing själv som fokus.

Pan Daijing inleder med att sjungande ta sig fram genom publiken som flockas framför fondens upphöjda scen och videoduk. Hon uppträder själv på videoduken i estetisera­de landskap eller tematiska scener och givetvis på scenen, med egen röst i olika kombinatio­ner med egen musik. I en kort slutscen får hon säll- skap av Gregori Homa när de två framställe­r något som för tankarna till ett friktionsf­yllt och laddat men även samstämt förhålland­e.

Melankoli, komplexite­t och kontraster färgar framställn­ingen av förbiglida­nde ögonblick och kontinuerl­ig förändring. I sitt berättan- de och i sin dramatik närmar sig föreställn­ingen faktiskt operaforma­tet, vilket Pan Daijing själv påpekar i programbla­det.

Påträngand­e

Ligia Lewis Sorrow Swag med Andrew Hardwidge som känslosamt elastisk protagonis­t, är inne på rätt olika linjer. Här känns handlingen mera spontant framväxand­e och öppen för tolkningar, med en rad infallslik­a och tidvis rätt lekfulla vändpunkte­r.

Det visuella och auditiva är väldigt starkt och påträngand­e även för publiken som sitter bänkad traditione­llt. Dimridåer kan skölja över Hardwidge och scenen kan bli surreellt grotesk, som när bara hans mun fokuseras i ett spottande raserianfa­ll.

Helheten är mollstämd och själva scenframst­ällningen avskalad i de ögonblick den verkligen framträder i det dominanta sceniska landskapet. Om man läst om legeringen av Stanislavs­kijs skådespela­rteknik och autentisk rörelse som koreografi­sk utgångspun­kt, försöker man avläsa framställn­ingen ur de perspektiv­en. Själv blir jag inte övertygad om att fusionen här skapat något innovativt nytt.

 ?? FOTO: DIETER HARTWIG ?? Andrew Hardwidge i Ligia Lewis verk Sorrow Swag på festivalen Sidestep i Kabelfabri­ken.
FOTO: DIETER HARTWIG Andrew Hardwidge i Ligia Lewis verk Sorrow Swag på festivalen Sidestep i Kabelfabri­ken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland