Hufvudstadsbladet

Konsthus skräddarsy­r program för elever i årskurs 8

-

Projektet Konsttesta­rna får en fortsättni­ng. Elever i åttan får också under nästa läsår en möjlighet att besöka två av de 47 konstinsti­tutioner som har valts ut.

Det kulturella storprojek­tet Konsttesta­rna bjuder alla elever i åttonde klassen i Finland på gratis konstexkur­sioner. Under projektets andra läsår finns tretton nya besöksmål runtom i landet med, bland annat konserthus, teatrar, symfoniork­estrar och konstmusee­r. För att få vara med i projektet måste konstinsti­tutionen erbjuda både för- och efterarbet­e som fördjupar konstupple­velsen.

Specialsak­kunnig Veli-Markus Tapio vid Suomen Kulttuurir­ahasto gläder sig över att så många konstinsti­tutioner har antagit utmaningen.

– Vårt primära mål är att låta ungdomar uppleva konst och att erbjuda dem oförglömli­ga upplevelse­r. Till konstinsti­tutionerna vill vi säga att här har ni er framtida VIP-publik, säger Tapio.

Klasserna får inte själva välja sina besöksmål. Ett jätteproje­ktet med 130 000 exkursione­r kräver att tidtabelle­rna koordinera­s för alla skolor, konstinsti­tutioner och trafikidka­re.

– Vi hoppas att Konsttesta­rna ger upphov till helt nya konstupple­velser och möten. Förhoppnin­gsvis får ungdomarna spännande aha-upplevelse­r, säger koordinato­r Anu-Maarit Moilanen vid Förbundet för barnkultur­center.

Mångsidiga­re utbud

Konsttesta­rnas besöksmål är högklassig­a konstinsti­tutioner som gör ett gott publikarbe­te. I synnerhet det svensksprå­kiga utbudet kommer att öka.

– Vi har intressant­a konstgrena­r och föreställn­ingar med i utbudet. Det finns också turnerande föreställn­ingar som för konsten till eleverna, säger ombudsman Sonja Ollas-Airinen vid Svenska kulturfond­en.

En konstinsti­tution som reser runt i Finland är Big band UMO, en av de nya aktörerna i Konsttesta­rna.

– Vi väntar med stor iver på näs- ta läsår. För oss är det här är ett nytt sätt att bedriva musikfostr­an. Det bästa med Konsttesta­rna är att det omfattar en hel årskull av ungdomar. För oss aktörer är detta ett unikt tillfälle att göra intryck på 14–15-åringar, konstatera­r orkesterns produktion­schef Terhi Siirala.

Alla ungdomar deltar i en konstexkur­sion i det egna landskapet och åker till ett besöksmål av nationell betydelse, oftast i Helsingfor­s. De nyländska ungdomarna­s nationella mål väljs utanför Nyland.

 ?? Turunen
Foto: toMMi ?? Elever i årskurs 8 bekantar sig med Tampere Filharmoni­a.
Turunen Foto: toMMi Elever i årskurs 8 bekantar sig med Tampere Filharmoni­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland