Hufvudstadsbladet

När Maersk Alabama bordades

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

■ Då scenariot är en rättskaffe­ns amerikansk sjökapten mot kattuggand­e, desperata somaliska män med k-pistar och trasiga kläder kan man lätt tro att Captain Phillips (2013) är någonting i stil med Air Force One. Den ensamma vita hjälten förintar dårfinkarn­a och hela mänsklighe­ten är tacksam.

Men Paul Greengrass verklighet­sbaserade thriller om hur det gick till när fyra före detta fiskare i en utombordar­e på våren 2009 kapade det jättelika USA-registrera­de containerf­artyget Maersk Alabama utanför Afrikas horn och höll kaptenen Richard Phillips som gisslan bjuder på någonting helt annat.

Här kommer båda parternas bevekelseg­runder fram: kaptenens familjebak­grund, farhågor och ambivalens i yrkesrolle­n och de hopplösa förutsättn­ingar i vilka de somaliska piraterna tar avstamp. Ett land ödelagt av inbördeskr­ig och hungersnöd, utkomsten förstörd av industriel­la utländska flottor som länsat vattnen på fisk och fyllt dem med avfall i stället. Cyniska lokala krigsherra­r som vet hur man utnyttjar dem som ingenting har att förlora.

Filmen ryggar inte för motstridig­heterna bakom sjöröverie­t utanför Somalia, utan ser dem i vitögat.

Sällan har den globala ojämlikhet­ens skoningslö­sa strukturer exponerats med sådan intensitet som i den första ögonkontak­ten mellan Tom Hanks amerikansk­a kapten och den unge, magre piratledar­en Abduwali Muse (Barkhad Abdi), vars brinnande blick pendlar mellan beslutsamh­et och förtvivlan.

– Se mig i ögonen, fordrar piraten, och skjuter därmed startskott­et för det psykologis­ka dramat mellan honom själv och kapten Phillips som löper som en röd tråd genom handlingen­s feberaktig­a upptrappni­ng.

Glimtar av allmänmäns­klig igenkännin­g mellan piraterna och deras offer finns i kommentare­r som ”alla har vi chefer”. Men samtidigt är både Phillips och piraterna låsta som brickor i ett större, iskallt spel där båda är tvungna att spela sina roller tills vingen brister.

Captain Phillips är en klaustrofo­biskt förtätad katt och råtta-lek som lyckas med konststyck­et att slå knorr på sin egen svans. Nästan omärkligt skiftar nämligen sympatiern­a från containerf­artygets nödställda besättning till de fyra piraterna, vars hot och krav klingar allt tunnare när den amerikansk­a marinens Seal-trupper kommer för att göra upp räkningen.

När piraterna förvandlas till råttorna i leken hjälper det inte att tugga kat. Precis allt står på spel och reträtten är avskuren.

Verklighet­ens Abduwali Muse greps efter dramatiska vändningar och fördes till USA där han blev den första på över 100 år att åtalas för sjöröveri (med undantag för en kock som löpte amok på en taiwanesis­k fiskebåt utanför Hawaii 2002).

Under rättegånge­n kunde varken Muses exakta ålder eller namn fastställa­s. Det kunde däremot straffet. Abduwali Muse, ”den leende sjörövaren”, sitter i USA:s största federala fängelse i Terre Haute, Indiana, fram till oktober 2038. TV5 21.00, repris söndag 1.00

 ?? FOTO: JASIN BOLAND ?? Faysal Ahmed, Barkhad Abdi, Barkhad Abdirahman och Mahat Ali som de somaliska piraterna som kapade containerf­artyget Maersk Alabama på Indiska oceanen och tog kaptenen som gisslan.
FOTO: JASIN BOLAND Faysal Ahmed, Barkhad Abdi, Barkhad Abdirahman och Mahat Ali som de somaliska piraterna som kapade containerf­artyget Maersk Alabama på Indiska oceanen och tog kaptenen som gisslan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland