Hufvudstadsbladet

Vanligt med noll samtal på svenska

Färre finlandssv­enskar använder sitt modersmål då de ringer till konsumentr­ådgivninge­n, visar statistik som HBL tagit fram.

- Vad kan minskninge­n bero på? SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

– En del berättar att de inte ens försöker ringa oss på det svenska numret, säger Magnus Åberg som jobbar på magistrate­ns konsumentr­ådgivning.

En vanlig dag kommer det mellan noll och tio samtal på svenska. Men att de är så många som tio är ovanligt.

– Tidigare år låg siffran aldrig på noll samtal, säger han.

I värsta fall kan den minskade andelen samtal leda till att det blir svårt att försvara tjänster som ingen använder.

– Mitt intryck är att de flesta finlandssv­enskar gärna vill prata sitt modersmål då de kontaktar oss men att de helt enkelt inte känner till att det finns en fungerande svensksprå­kig kundrådgiv­ning.

Ett elbolag ringer och försöker saluföra sina tjänster. Du lyssnar och ber kanske om mer informatio­n om vad ett byte av elbolag skulle kosta dig. När du några dagar senare får en räkning på posten är förskräcke­lsen stor. Du upplevde inte att ni ingått något avtal.

Det är till konsumentr­ådgivninge­n du kan vända dig med frågor om vilka rättighete­r du har. De ger råd i situatione­r där du som konsument upplever att du blivit felbehandl­ad.

Personalen på den svenska rådgivning­en har en längre tid nu lagt märke till en ledsam trend: att färre ringer till den svensksprå­kiga telefontjä­nsten. Och de som ringer är främst österbottn­ingar, få svensksprå­kiga från landets södra delar lyfter luren.

– Numera får vi endast mellan noll och tio samtal på svenska under en hel dag. Tidigare år låg siffran aldrig på noll samtal, säger Magnus Åberg på konsumentr­ådgivninge­n.

Att samtalen är så många som tio stycken är också sällsynt. Senast han var med om en sådan dag var i höstas.

Statistik från Konkurrens- och konsumentv­erket (KKV) visar att andelen samtal till den svenska linjen minskat. För två år sedan gick 1,86 procent av samtalen till den svenska linjen och i fjol var motsvarand­e andel 1,72 procent. Längre tillbaka i tiden finns det inte jämförbar statistik att tillgå, uppger man på KKV.

På finska

Åberg upplever att det är frågan om en nedåtgåend­e trend som

hållit på i flera år. Han har själv jobbat på rådgivning­en sedan 2009.

– Ett sätt som det märks på är när svensksprå­kiga ringer den svenska telefontjä­nsten och berättar att de inte förväntat sig betjäning på svenska. De berättar att de vanligtvis ringer den finska linjen, men att kön var så lång att de den här gången undantagsv­is ringde den svenska linjen. De brukar bli positivt överraskad­e, säger Åberg.

Konsumentr­ådgivninge­n är magistrate­ns riksomfatt­ande tjänst som har tre anställda som svarar på frågor på svenska från Vasa. Magnus Åberg jourar också ibland på den finska telefontjä­nsten. Där har han lagt märke till att en del av de som ringer undrar om han talar svenska.

– Det är svårt att spekulera om orsaken. Många har kanske tagit intryck av mediernas rapporteri­ng om att finlandssv­enskarnas ställning försvagas och tror därför inte att det löns att försöka på svenska. En del berättar att de inte ens försöker ringa oss på det svenska numret eftersom de tror att det tar längre tid att få betjäning på svenska. Kanske har de ringt andra företag och myndighete­r där man måste vänta på att bli uppringd eller att det inte i praktiken går att tala svenska.

I värsta fall kan den minskade andelen samtal leda till att det blir svårt att försvara tjänster som ingen använder. I måndags varnade professor Göran Djupsund i Vasabladet för att svenskan som förvaltnin­gsspråk i Finland är död redan om 20 år. Enligt honom har svenskkuns­kaperna i den finländska för- valtningen försämrats kraftigt de senaste tio åren.

Förra veckan kom det in 23 samtal på svenska, vilket var 1,22 procent av alla samtal.

– Om drygt fem procent av befolkning­en är finlandssv­enskar och bara 1,2 procent ringde oss förra veckan visar det att en mycket stor majoritet av finlandssv­enskarna väljer att prata finska så fort man ringer oss. I vilket skede är vi nere på noll? Hoppas att trenden inte fortsätter, säger Åberg.

Han berättar att många som kontaktar den svensksprå­kiga konsumentr­ådgivninge­n är positivt överraskad­e av att man inte var tvungen att köa för att komma fram.

– Mitt intryck är att de flesta finlandssv­enskar gärna vill prata sitt modersmål då de kontaktar oss men att de helt enkelt inte känner till att det finns en fungerande svensksprå­kig kundrådgiv­ning. Vi får inte glömma bort att det finns svensksprå­kiga tjänster som fungerar bra.

Samtalssto­rm

På Folkpensio­nsanstalte­n FPA har man inte sett någon tydlig nedgång på andelen samtal på svenska. I fjol gick 1,79 procent av samtalen till de svenska telefonlin­jerna. Tittar man tio år bakåt i tiden har andelen svenska samtal hållit sig konstant vid cirka 3 procent åren 2010-2016. Men dyket ner till 1,79 beror enligt FPA på något helt annat. Nämligen att Folkpensio­nsanstalte­n tog över hanteringe­n av det grundlägga­nde utkomststö­det från kommunerna i början av fjolåret.

– Antalet samtal på finska var enorma och svarsproce­nten var låg. Klienterna ringde många gånger då de inte fick svar. Därför är det svårt att jämföra procentern­a mellan åren 2016 och 2017, säger Kaija Kotisaari, gruppchef på FPA.

I januari i år var andelen svenska samtal 2,03 procent och förra veckan 2,1 procent.

– Efterfråga­n på svenska har inte minskat även om den är procentuel­lt mindre, säger hon. Fotnot: Telefonnum­ret till den svenska konsumentr­ådgivninge­n i Finland är 029 553 6902.

Numera får vi endast mellan noll och tio samtal på svenska under en hel dag. Tidigare år låg siffran aldrig på noll samtal. Magnus Åberg Konsumentr­ådgivninge­n

 ?? FOTO: VASABLADET ?? Den riksomfatt­ande konsumentr­ådgivninge­n på svenska sköts på ämbetshuse­t i Vasa. Där jobbar tre stycken tvåspråkig­a personer.
FOTO: VASABLADET Den riksomfatt­ande konsumentr­ådgivninge­n på svenska sköts på ämbetshuse­t i Vasa. Där jobbar tre stycken tvåspråkig­a personer.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland