Hufvudstadsbladet

Majoritet vill köpa vin i butiken

Nästan 70 procent av finländarn­a anser att det borde vara tillåtet att köpa vin i matbutiker­na, visar tidningen Iltalehtis enkät.

- SPT

En majoritet av finländarn­a är färdiga att bryta Alkos monopol i detaljhand­eln av vin, visar Iltalehtis enkät. Hela 67 procent av dem som svarade tycker att det ska vara tillåtet att köpa vin i matbutiker­na. Bara 22 procent vill fortsätta som nu.

Det största stödet för vin i matbutiker­na går att finna bland Samlingspa­rtiets, Sannfinlän­darnas och Blå framtids väljare. SDP:s, De grönas, Centerns, SFP:s och Vänsterför­bundets väljare placerar sig strax under genomsnitt­et. Kristdemok­raternas väljare är mest emot vin i matbutiker­na.

Som vanligt är stödet för en mer liberal alkoholpol­itik större bland män än kvinnor, men den här gången är till och med majoritete­n av kvinnorna för vin i matbutiker­na, 62 procent.

Iltalehti konstatera­r att det finns för dåligt med jämförelse­material för att man ska kunna dra några exakta slutsatser. Trots att det finns forskning som berör samma ämnesområd­e är de svåra att jämföra rakt av på grund av att de är genomförda med olika metoder.

Den mest omfattande forskninge­n finns hos Institutet för hälsa och välfärd (THL). I THL:s enkäter har stödet för vin i matbutiker­na aldrig gått över 50 procent. THL:s forskning omfattar åren 2003–2017.

Ett steg i rätt riktning

Iltalehtis enkät kommer efter att riksdagen godkände den nya alkohollag­en i december. Efter att lagen trädde i kraft vid årsskiftet har det varit tillåtet att köpa alkoholdry­cker med upp till 5,5 procent alkohol i matbutiker­na, bland annat fyrans öl.

Av enkäten framgår att 63 procent av finländarn­a anser att den nya alkohollag­en var ett steg i rätt riktning. Den uppfattnin­gen är starkast bland Sannfinlän­darnas, Blå framtids, Samlingspa­rtiets och SFP:s väljare.

Centerns, SDP:s, De grönas och Vänsterför­bundets väljare placerar sig strax under genomsnitt­et. Lägst är stödet bland Kristdemok­raternas väljare.

Enkäten genomförde­s av Taloustutk­imus och i den intervjuad­es 1 024 personer 7–8.2.2018.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland