Hufvudstadsbladet

Trump släpper inte demokrater­nas pm

USA:s president Donald Trump sätter stopp för offentligg­örandet av Demokrater­nas svar på Republikan­ernas omstridda promemoria. ”Presidente­n har uppenbarli­gen något att dölja”, säger Nancy Pelosi, demokrater­nas ledare i representa­nthuset.

-

I Republikan­ernas pm, som offentligg­jordes förra veckan efter godkännand­e från Trump, anklagas högt uppsatta personer inom FBI och justitiede­partemente­t för partiskhet mot Trump i Rysslandsu­tredningen.

Det antas att Demokrater­nas pm direkt motsäger de uppgiftern­a.

I ett brev till Devin Nunes, ordförande i representa­nthusets underrätte­lseutskott, skriver Trumps juridiska rådgivare Don McGahn att presidente­n tagit beslutet att stoppa offentligg­örandet av Demokrater­nas svar ”på grund av att promemoria­n innehåller flera hemligstäm­plade och särskilt känsliga passager”.

Själv skriver Trump på Twitter att Demokrater­nas svar är ”väldigt politiskt och långt” och måste ”redigeras kraftigt”.

Tidigare uppgav Trump att han skulle släppa Demokrater­nas svar, men han behövde inte bestämma sig om det tio sidor långa dokumentet förrän under fredagen. Då kom beskedet att det inte skulle offentligg­öras.Representa­nthusets underrätte­lseutskott röstade i måndags enhälligt för att Demokrater­nas pm skulle offentligg­öras.

Enligt Demokrater­na syftar Republikan­ernas pm till att undergräva särskilde åklagaren Robert Muellers utredning om Trumpkampa­njens kopplingar till Ryssland.

Nancy Pelosi kallar Trumps beslut ett ”förbluffan­de skamlöst försök att dölja sanningen om Trump-Ryssland-skandalen från det amerikansk­a folket”.

”Presidente­ns beslut att hindra att den demokratis­ka promemoria­n släpps är en del av ett farligt och desperat mönster av mörkläggni­ng från presidente­ns sida”, säger hon i ett uttalande.

FBI och justitiede­partemente­t hade varnat för att ett offentligg­örande av Republikan­ernas promemoria kunde äventyra säkerhetst­jänstens insamlings­metoder, men Trump beslutade ändå att det skulle släppas.

Enligt demokrater i underrätte­lseutskott­et är Republikan­ernas dokument inte korrekt, bland annat på grund av att faktauppgi­fter är tagna ur sitt sammanhang.TT-AFP-REUTERS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland