Hufvudstadsbladet

Inga direkta busslinjer från Esbo till Kampen

Styrelsen för Helsingfor­sregionens trafik förkastade Esbo stads krav på tilläggsre­surser för matartrafi­ken. Det blev en omröstning som slutade 8–6.

- NICLAS LÖNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Helsingfor­sregionens trafik vill inte finansiera direkta busslinjer från västra Esbo till Kampen. HRT:s medlemskom­muner var oense om finansieri­ngen skulle skötas.

Esbo stadsstyre­lses förslag gick ut bland annat på att införa fyra nya direkta busslinjer till Kampen i rusningsti­d. HRT:s styrelse förkastade också förslaget om att linjen mellan Gäddvik, Westend och Drumsö skulle ha fortsatt till Kampen. Kristian Rehnström (SFP), som represente­rar Vanda, tycker inte att alla de krav som Esbo ställde kunde godkännas.

– Fyra direkta linjer till Kampen kostar fyra miljoner euro. Det här betyder att Esbo betalar en miljon euro, Vanda en miljon och Helsingfor­s två miljoner för de nya busslinjer­na som kör parallellt med västmetron. De här linjerna skulle köra fulla i rusningsti­d för att sedan återvända tomma tillbaka. Det här kravet är mycket svårt att svälja ur mitt perspektiv, säger Rehnström.

Han säger sig ha förståelse för de bekymmer som finns i Esbo och att utveckling­en att matartrafi­ken fortsätter. Sirpa Hertell (Gröna), som represente­rar Esbo, är besviken över utgången. Hon hörde till de sex representa­nter som jobbade för att Esbo stadsstyre­lses förslag hade godkänts.

– Det här är ett bakslag ur vår synvinkel. De andra städerna var inte villiga att dela på kostnadern­a och det förstår jag inte. HRT är en samkommun bestående av olika städer. Jag tycker att det är lite fegt att lämna andra kommuner i sticket med hänvisning till att man inte vill vara med och finansiera regiontraf­iklinjer, säger Hertell.

HRT:s styrelse beslöt att en linje mellan Esboviken och Alberga och en linje mellan Gäddvik och Drumsö införs. Planeringe­n av linjerna 158, 164, 165 och 543 fortsätter.

– De här åtgärderna är inte till räckliga. Vi hade behövt direkta linjer till Kampen tills Esbovikens metrostati­on är färdig. Jag tror inte riktigt att man insett hur stora problemen är från västra Esbo. Dessvärre tror jag att beslutet var dödsstöten för förhoppnin­gar om direkta linjer. I stället får vi försöka koncentrer­a oss på att utveckla matartrafi­ken, säger Hertell.

 ?? FOTO:
LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Matartrafi­ken till metron ska utvecklas. Det anser majoritete­n av HRT:s styrelseme­dlemmar.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Matartrafi­ken till metron ska utvecklas. Det anser majoritete­n av HRT:s styrelseme­dlemmar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland