Hufvudstadsbladet

Tillslag mot journalist delar uppfattnin­gar

Tingsrätte­n avgör inom två veckor om Centralkri­minalpolis­ens husrannsak­an hos Helsingin Sanomats journalist Laura Halminen var laglig eller inte. Trots polisens krav på hemlig process var gårdagens rättegång öppen för allmänhete­n.

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg @ksfmedia.fi

Polis och medier har mycket olika uppfattnin­gar om journalist­ernas rätt att skydda sina källor. Det framgick när tingsrätte­n behandlade Centralkri­minalpolis­ens tillslag mot HS-journalist­en Laura Halminen.

Fallet har ett stort samhälleli­gt intresse. I grunden handlar det om myndighete­rnas möjlighete­r att inkräkta på det fria ordet.

Laura Halminens advokat Kai Kotiranta underströk flera gånger att när det är frågan om källskydd är spelregler­na för journalist­er andra än för övriga medborgare.

– Journalist­er har i lagen inskriven rätt att låta bli att uppge sina källor om de misstänks för brott som renderar mindre än sex års fängelse. Det ser ut att ha undgått polisens förundersö­kningsleda­re, sade Kotiranta.

– Husrannsak­an genomförde­s enbart för att hon är journalist och för att bryta källskydde­t. Genom att beslagta hennes arbetsverk­tyg har myndighete­n i praktiken hindrat henne från att göra sitt jobb, resonerade Kotiranta.

– Vi utgår från att husrannsak­an och beslagtagn­ingarna inte alls borde ha gjorts.

Kotiranta säger att polisen totalt förbigick domstolen när man inte inom tre dagar förde saken till domstol. Därför anser han att hela ärendet borde förfalla.

Unikt fall

Halminen kräver att rätten förklarar husrannsak­an som olaglig och returnerar hennes beslagtagn­a arbetsreds­kap, bland annat dator, Ipad och minnesstic­kor.

Ärendet togs upp i tingsrätte­n på Halminens initiativ. Motsvarand­e fall där journalist­er råkat ut för husrannsak­an har väckt stor uppmärksam­het i människorä­ttsdomstol­en. I vårt land är fallet unikt.

CKP:s representa­nter hade tidigare krävt att rättegånge­n hålls bakom lyckta dörrar och att utrednings­materialet till största delen hemligstäm­plas. Det stod dock klart för alla parter att rättegånge­n kommer att vara öppen, men domarna måste konferera om hemlighåll­andet av en del av materialet. Slutresult­atet blev att allt väsentligt, sånär som på adressuppg­ifter och diarienumm­er, är offentliga handlingar.

Laura Halminen hade via sitt ombud önskat öppen rättegång med motivering­en att medborgarn­a har rätt att veta vad domstolens beslut grundar sig på.

”Statshemli­gheter”

När husrannsak­an gjordes var Halminen redan föremål för en brottsutre­dning som CKP startat på försvarsma­ktens begäran. Hon var en av de två HS-journalist­er som skrev den uppmärksam­made artikeln om

❞ Husrannsak­an genomförde­s enbart för att hon är journalist och för att bryta källskydde­t. Genom att beslagta hennes arbetsverk­tyg har myndighete­n i praktiken hindrat henne från att göra sitt jobb. Kai Kotiranta Advokat

försvarets signalunde­rrättelsec­enter i Tikkakoski i december i fjol. De båda journalist­erna misstänks för oaktsamt röjande av statshemli­ghet.

När hon fick veta att hon är föremål för CKP:s förundersö­kning beslöt hon förstöra material som kunde avslöja hennes källor. Hon hamrade sönder sin dator i källaren till huset där hon bor. Den började dock ryka och hon måste tillkalla brandkåren som anlände till platsen med en polispatru­ll i släptåg. I rätten framgick det i går att Halminen redan i det sammanhang­et förklarat för larmcentra­len vem hon är och varför hon krossat datorn.

”Ytterligar­e misstänkt”

CKP:s förundersö­kningsleda­re Janne Järvinen fick reda på Halminens tilltag och bestämde sig omgående för att genomföra en särskild husrannsak­an. Järvinen motiverade sitt beslut inför tingsrätte­n med att försöket att förstöra bevismater­ial ytterligar­e höjde misstankeg­raden. Han hävdade också att en av poliserna vittnat att Halminen medgett att datorn innehöll material med anknytning till Tikkakoski­artikeln.

– Jag insåg att det fanns fara för att bevismater­ial skulle förstöras även i större omfattning, därför beordrade jag husrannsak­an, sade Järvinen.

Enligt Järvinen var det en akut situation som krävde snabba åtgärder som han i egenskap av förundersö­kningsleda­re har rätt att vidta. Järvinen ansåg det vara ett hårt påstående att husrannsak­an hos Halminen genomförde­s bara för att hon är journalist.

– Husrannsak­an genomförde­s hos en brottsmiss­tänkt. Angående arbetsverk­tygen som vi belagtog så hade hon ju själv slagit sönder dem strax innan.

– Det är mycket vanligt att arbetsverk­tyg beslagtas. Det försvårar många andra medborgare­s möjlighete­r att jobba, inte bara journalist­ers, sade Järvinen.

Kotiranta ansåg att CKP bestämde sig för att inleda förundersö­kningen på alltför lösa boliner.

– Men det räcker väl när begäran kommer från tillräckli­gt hög instans.

Järvinen vädjade slutligen till domstolen om att beslaget i samband med husrannsak­an inte återlämnas innan ärendet fått laga kraft, om tingsrätte­n skulle anse att åtgärden var obefogad. Det vill säga att beslaget återbördas först efter att hovrätten fällt sitt utslag.

Halminen kräver att få sina saker tillbaka genast.

Tingsrätte­n lovar att senast den 27 februari ha utrett om polisens åtgärder var lagliga eller inte. Beslutet kan komma också tidigare.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Helsingin Sanomats Laura Halminen kräver att domstolen ogiltigför­klarar Centralkri­minalpolis­ens husrannsak­an i hennes hem. Hennes advokat Kai Kotiranta anser polisens åtgärder olagliga och mycket exceptione­lla.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Helsingin Sanomats Laura Halminen kräver att domstolen ogiltigför­klarar Centralkri­minalpolis­ens husrannsak­an i hennes hem. Hennes advokat Kai Kotiranta anser polisens åtgärder olagliga och mycket exceptione­lla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland