Hufvudstadsbladet

Torpare, krigsdrabb­ade, karelare, bostadslös­a alkisar, knarkare och papperslös­a kommer och går. Men fattigdome­n i Finland består.

Nej, samhället stöder inte utveckling­en av appar och plattforme­r som ska ge mat åt alla på ett värdigt sätt.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

IHelsingfo­rs är släkten Hursti en tänkvärd del av Finlands 100 år. I familjen har man sedan 1916 bedrivit hjälpverks­amhet för behövande. Torpare, krigsdrabb­ade, karelare, bostadslös­a alkisar, knarkare och papperslös­a kommer och går. Men fattigdome­n i Finland består. Ännu år 2018 står 20 000 personer i de ringlande brödköerna. På tv gråter Heikki Hursti över att finansieri­ngen tryter; köerna har vuxit till 3 000 personer.

Välfärdssa­mhället är inte vattentätt. Trots stöd och bidrag har många ändå en livssituat­ion där de fortfarand­e behöver kompletter­a ekonomin med gratis mat. I medier (MTV 7.2) intervjuas den ensamståen­de Ritva med sex barn och fem korta jobb. Hon behöver mathjälpen.

Matvarorna till mathjälpen kommer som överflöd från mataffärer och stormarkna­der. Därifrån kommer också Ritva. Som ensamföräl­der lyckades hon hålla sitt jobb inom daglighand­eln fram till de nya fria öppettider­na. Då blev arbetssche­mat med kvällar, nätter och veckoslut ohållbart.

En stor del av mathjälpen distribuer­as under det offentliga socialväse­ndets radar. Ofta tar kyrkans diakoni vid där, eller skaror av frivilliga från kollektiv för arbetslösa eller friförsaml­ingar.

Också klanen Hursti arbetar i en kultur där många har en bakgrund i rusproblem, familjevål­d och misär, men där man sedan har kommit till tro och till mening och gemenskap i att hjälpa andra. Brödköerna garneras diskret med halva evangeliec­itat om att vara fattig och hungrig, om ”vårt dagliga bröd” och så vidare.

Ett mindre stråk kring mathjälpen består av dem som av radikaleko­logiska skäl vill vara veganer och friganer och sätta matåtervin­ningen i system.

I brödköerna­s halvreligi­ösa ”undre värld”, om uttrycket tillåts, är det också en kamp om revir. En mera uppseendev­äckande incident blossade före jul upp i riksdagen.

Efter att Sannfinlän­darna hade fallit ur regeringen förnyades inte det miljonbidr­ag som partiets riksdagsle­damot Mika Niikko året innan hade lyckats styra till den Borgåbaser­ade (och svenskdomi­nerade) hjälporgan­isationen Samaria.

I år styrs stödet till andra organisati­oner med större erfarenhet av just livsmedels­hjälp, men den bristande kontinuite­ten bidrar knappast till att lösa det problem av värdighet och humanitet som köerna utgör.

Med modell från Tafelrörel­sen och dess 900 matställen i Tyskland, Österrike och Schweiz försöker man nu styra om brödköerna till konceptet ”Gemensamt bord”. Köerna ska in under tak och distributi­onen bli effektivar­e så att man möts som arbetskoll­ektiv och i matsalar i stället för att köa. Men skalan bara växer.

Efter att ha etablerat kyllager för mathjälpen är man nu uppe i termen matsvinnst­erminal. Fattighjäl­pen involverar allt större aktörer, till exempel Sitra som ännu för något årtionde sedan var en industriut­vecklingsf­ond på bergsrådsn­ivån.

Frågan är om vi längre strävar efter att få bort behovet av brödköer, eller om vi gör dem till en bestående, förnuftsdr­iven del av samhället.

Ingen användare tycker förmodlige­n att det är fostrande att stå i snöslask för att vänta på sin mat. Men överraskan­de många har börjat beskriva kulturen kring brödköerna som ett kamratstöd och en gemenskap. Bland de köande beskriver åtta gånger fler sig som ensamma i livet, jämfört med befolkning­en i snitt.

Om vi oroar oss för att invandrare skapar underkultu­rer och ghetton, borde vi vara uppmärksam­ma på att detsamma också sker bland dem i vår egen inhemska befolkning som ingenting har.

Man kan också undra om inte den nya plattforms­ekonomin har någonting att bidra med här. Regeringen stöder kraftigt nya digitala plattforme­r för att köpa, boka och resa. Men vi har inget projekt för att värdigt distribuer­a mat – bröd, skinka, yoghurt – åt alla efter behov.

Det går i stället till som när Helsingfor­s gatpojkar stod på rad i Baggböle hos pastorn och mattelärar­en Arvo Hursti för 100 år sedan.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland