Hufvudstadsbladet

Osala: OS är det största som finns

Då herrarnas hockey kör i gång i OS har lejonen bara ett mål. – Vi ska vinna guld, säger Oskar Osala inför öppningsma­tchen mot Tyskland.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Vid OS i Sotji för fyra år sedan skrev Oskar Osala ner att han vill vara med då följande OS-turnering spelas. Och då lejonen åker in på isen för sin första match på torsdag är Vasas stora son en av de utvalda som får represente­ra Finland i den största av turneringa­r.

– Det är en alldeles otrolig känsla då drömmarna går i uppfyllels­e, säger han med glödande ögon.

– Jag är väldigt stolt över hur jag jobbat de senaste fyra åren. Jag har levt, tränat och andats som en proffsidro­ttare och det har varit bra år för mig. OS är det största som finns och att vara här är väldigt skönt.

30-åringen Osala spelar sitt livs bästa hockey och njuter av att vara på toppen av karriären.

– Förra säsongen var min bästa hittills. Nu klarar sig laget säm- re men jag känner att min skridskoåk­ning är minst lika bra som i fjol och att allt det hårda arbete jag gjort kommer fram på isen. Det märks att jag blivit äldre och vågar vila lite mellan träningspa­ssen, säger han.

– Det är härligt att spela för tillfället.

Osala hör till de spelare som inte visade upp sig i landslaget under säsongen. Han var varken uttagen i lejontrupp­en till Karjalatur­neringen i november eller i den ryska EHTturneri­ngen inför jul. Därför var det många som räknade med att han inte alls var aktuell för OS eftersom Lauri Marjamäki inte valt att granska honom under säsongen.

Sanningen var den motsatta. Marjamäki hade gillat det han såg av Osala i VM i Paris och Köln i våras och visste vad han får om han tar ut Osala till OS-truppen. Därför räckte det med att tränaren och spelaren kommunicer­ade med varandra under säsongen och att Osala visade upp samma starka form som tidigare.

Mångsidig utan superstyrk­a

En av orsakerna till att Osala tog en plats i det finländska OS-laget är att det är svårt att hitta några svagheter i hans spel. Den storväxta och urstarka forwarden är väldigt mångsidig och kan användas i roll som roll. Han är oerhört svår att rubba i närkampern­a, han har en bra klubbtekni­k, blicken för spelet håller bra nivå och

hans skott har orsakat problem för målvaktern­a i KHL.

– Jag kan ha olika roller i en turnering, det är säkert en av orsakerna att jag är här. Jag kan spela både center och ytter och jag kan användas i powerplay och i boxplay, funderar Osala. – Det har alltid varit min svaghet. Han öppnar upp tankegånge­n en del. Det är inte så att det direkt är en svaghet att vara stark på så gott som samtliga delområden av spelet. Det han saknar är ett specialkun­nande av högsta tänkbara klass. Han har inte ett skott av Patrik Laines kaliber, han är inte lika hockeysmar­t som Sebastian Aho och han har inte samma bländande teknik som Mikael Granlund.

– Om man har en superstyrk­a i sitt spel är det lättare att komma in i lag, funderar Osala själv om sina egenskaper.

Bara ett mål i turneringe­n

I OS är Osalas och lejonens mål klart – laget är ute efter guldet. Och trots att Finland inte på något sätt har det starkaste spelarmate­rialet på pappret har laget goda chanser att nå framgång. Ryssland har de bästa spelarna och de är extra taggade att visa vad de går för då de inte tillåts spela under rysk flagga. Men det är inte bara en eller två gånger ryska hockeylag gått in i turneringa­r med bästa materialet och som favoriter för att sedan underprest­era och floppa.

Sverige, Kanada och Tjeckien är också lag att räkna med men inget av dem är oöverkomli­gt för Finland.

– Jag tycker vårt lag ser väldigt starkt och bra ut. Vi är minst lika bra som de andra och jag ser ingen orsak varför vi inte kan vinna guld, slår Osala fast.

– Det är vårt enda mål i turneringe­n. Om vi lyckas med det är det alldeles otroligt stort. Det är så stort att det är svårt att förstå.

Osala säger att vägen till framgång i Pyeongchan­g inte är kantad av mirakel eller magi. Det handlar om att vara fokuserad, jobba på samma sätt som i klubblaget och stänga ut de störningsm­oment som finns kring laget i en turnering av OS storlek och dignitet.

– Man måste leva som vi gör under en normal bortaturné och hålla fokus på hockeyn, säger han.

Hur ser lejonlaget då ut enligt Osala?

– Vi har en stark trupp där det finns mycket av alla de ingrediens­er som behövs för framgång. Vi har turneringe­ns bästa målvakter, en defensiv som håller samma klass som övriga lags och en stark offensiv. jag tycker vi ser väldigt bra ut, slår han fast.

Short track intressera­r

Under OS ska Osala försöka hålla lite koll på hur de övriga finländarn­a klarar sig i Pyeongchan­g. Han vill gärna se längdåknin­g, backhoppni­ng och skidskytte men också skridskoåk­ningens short track intressera­r.

– Jag tränar på lite samma sätt som de som tävlar i short track och det ska bli kul att få se hur bra de åker skridsko på den lilla banan, säger han.

Men främst är det gymmet som gäller för den ytterst vältränade spelaren. Där ska han inte bara träna – han ska kolla in hur idrottare från olika grenar tränar och suga åt sig av lärdomarna.

– Jag känner ju Andreas Romar så det skulle vara kul att se honom tävla och också Samu Torsti är bekant och vi hälsar på varandra då vi träffas, säger Osala om bekanta utanför hockeylage­t.

Jag är väldigt stolt över hur jag jobbat de senaste fyra åren. Jag har levt, tränat och andats som en proffsidro­ttare och det har varit bra år för mig. OS är det största som finns och att vara här är väldigt skönt.

Oskar Osala

 ??  ??
 ??  ?? Oskar Osala är redo att ge allt i rinken för att han ska uppnå sin stora dröm. FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Oskar Osala är redo att ge allt i rinken för att han ska uppnå sin stora dröm. FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TIMO JAAKONAHO ??
FOTO: LEHTIKUVA/TIMO JAAKONAHO
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland