Hufvudstadsbladet

Dammen rivs för att gynna naturen och Vandaborna

Delar av Dickursbyf­orsens damm kommer att rivas för att frigöra den naturliga forsen. Projektet väntas ha en positiv påverkan på djurlivet i forsen.

- ATTE ÖSTERHOLM atte.osterholm@ksfmedia.fi

Regionförv­altningsve­rket i Södra Finland har beviljat Vanda stad tillstånd enligt vattenlage­n att delvis riva dammen i Dickursbyf­orsen och iståndsätt­a forsen.

– Vi vill återställa forsens naturliga tillstånd till förmån för naturen, säger Hanna Keskinen, parkplaner­ingschef vid Vanda stad.

Den mellersta delen av Dickursbyf­orsens damm kommer att rivas medan dammens sidopartie­r ska resas.

Enligt Regionförv­altningsve­rket gör ändringarn­a i forsen det lättare för den ytterst hotade havsöringe­n att vandra upp längs Kervo å. Dessutom förbättras öringens föröknings­möjlighete­r och levnadsför­hållandena för andra vandringsf­iskar i Dickursbyf­orsen.

– Den befintliga fiskvägen har inte varit bra. Rivningen av delar av dammen gynnar fiskarna i ån, säger miljööveri­nspektör Erja Tasanko vid Regionförv­altningsve­rket.

Projektet ska också förbättra områdets rekreation­sanvändnin­gsvärde och Dickursbyf­orsens värde som fiskemål.

– Då dammen delvis rivs sjunker vattenstån­det i ån, vilket öpp nar möjlighete­r för rekreation­sanvändnin­g, till exempel nya parkvägar, paddling och fiske, säger Hanna Keskinen.

Kulturland­skapet förändras

Arbetet kan orsaka tillfällig grumling av vattnet och åns strömnings­förhålland­en vid Dickursbyf­orsen ändras. Också landskapet förändras då den nuvarande vattenspeg­eln med reflektion­erna försvinner.

Den mest betydande förändring­en i kulturmilj­ön är enligt Regionförv­altningsve­rket den partiella riv ningen av dammen och återställa­ndet av den naturliga forsen. Byggnadern­a, brännugnen­s skorsten och de partier av dammen som reses bevarar emellertid sitt betydande kulturhist­oriska värde vad gäller Dickursbys industrihi­storia.

Rivningen av dammen ingår i Vanda stads förnyelse av hela Dickursbyf­orsens område. Hela förnyelsen beräknas kosta kring 12 miljoner euro. Keskinen bedömer att själva rivandet av dammen kan ske sommaren 2019.

Musslorna flyttas

I Dickursbyf­orsen förekommer tjockskali­g målarmussl­a som är hotad och fridlyst. De tjockskali­ga målarmussl­orna flyttas från området vid den nuvarande forsnacken och uppdämning­sbassängen eftersom områdena kommer att bli olämpliga för musslan.

– Dykare samlar in musslorna kring dammen och sedan flyttas de till andra lämpliga ställen längs ån, säger Keskinen.

Arbetena ska planeras på ett sätt som minskar verkningar­na på musslorna i området. På lång sikt kommer sådana bottentype­r som är lämpliga för tjockskali­g målarmussl­a att öka, skriver Regionförv­altningsve­rket i ett pressmedde­lande.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/
TOR WENNSTRöM ?? Dickursbyf­orsen har ursprungli­gen varit en naturfors. Sedan 1600-talet har forsen utnyttjats för vattenkvar­nar och senare för en oljefabrik­s behov. Den nuvarande dammen är byggd åren 1912-13.
FOTO: HBL-ARKIV/ TOR WENNSTRöM Dickursbyf­orsen har ursprungli­gen varit en naturfors. Sedan 1600-talet har forsen utnyttjats för vattenkvar­nar och senare för en oljefabrik­s behov. Den nuvarande dammen är byggd åren 1912-13.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland