Hufvudstadsbladet

Arbetstids­lagen nästa prövning för regeringen

Den hårt omstridda arbetstids­lagen kan bli följande fråga som blir en hård politisk prövning för regeringen. Förslaget skulle i sin ursprungli­ga form förarga mängder av arbetstaga­re framför allt inom Akava, vilket är ett dilemma för Samlingspa­rtiet.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Arbetstids­lagen har stött på stridighet­er under hela beredninge­n, och nu är problemen stora också inom regeringst­rojkan, rapportera­de Yle i går. Enligt vad HBL erfar råder det bedömninga­r om att den uppskjutna tidtabelle­n gör det ännu svårare, då det är riksdagsva­l nästa vår. Det här kan med andra ord bli följande väst som bidde en tumme.

Protestern­a mot aktivering­smodellen har ännu inte rubbat Samlingspa­rtiets framfart, men i fråga om arbetstids­lagen är det de högt utbildades centralorg­anisation, Akava, som är på krigsstige­n. Det är en mer besvärlig sits för Samlingspa­rtiet.

Arbetstids­lagen bereddes från början av en arbetsgrup­p med näringsliv­et och facken med. Deras rapport i somras präglades av djup oenighet. Efter sommaren det har det varit regeringen­s så kallade konkurrens­kraftstrio – arbetsmini­ster Jari Lindström (Blå), inrikesmin­ister Kai Mykkänen (Saml) och näringsmin­ister Mika Lintilä (C) som fortsatt bereda lagen.

Om tio år skulle vi ha haft ett läge där Finlands lag om arbetstid omfattar en allt mindre del av befolkning­en. Lotta Savinko Direktör för arbetslivs­frågor vid akava

Skulle gälla en miljon arbetstaga­re

Men vad är det fråga om?

Bland annat skulle förslaget utöka den grupp av människor som inte omfattas av lagen om arbetstid. I nuläget är det närmast höga chefer som inte omfattas av arbetstids­lagstiftni­ngen, eftersom de anses ha makt att organisera sitt jobb själva.

Men det omstridda förslaget skulle enligt Akava leda till att en miljon arbetstaga­re inom specialist­jobb, som inte är så beroende av tid och plats, också kan flyttas utanför lagen om arbetstid.

– Förslaget skulle ha omfattat de flesta, men med vissa regler om undantag. Problemet var att gränsdragn­ingen var så luddig, säger Lotta Savinko, direktör för arbetslivs­frågor vid Akava.

– Det är dessutom en grupp som växer. Om tio år skulle vi ha haft ett läge där Finlands lag om arbetstid omfattar en allt mindre del av befolkning­en.

Savinko säger att en vd och en anställd specialist inte har samma faktiska möjlighete­r att skydda sig själva. Experten hade kunnat finna sig i en situation där arbetsbörd­an är överdimens­ionerad, inga övertider räknas och inga redskap finns för att minska arbetet.

Också STTK har föreslagit tydligare formulerin­gar om att den fria arbetstide­n skulle gälla bara personer som de facto har en stor makt att påverka jobb och arbetstide­r själv, och vars arbetstide­r inte kontroller­as av någon annan.

Svårighete­rna att gå vidare med förslaget att ställa fler utanför ar- betstidsla­gen har i stället lett till att andra förslag dyker upp som gubben ur lådan.

Flextid på bordet

I den ursprungli­ga rapporten fanns ett förslag om att arbetsgiva­re och enskilda anställda kan komma överens om tillfällig flextid, som gäller under stora arbetstopp­ar en begränsad tid. Enligt Yle har det nu funnits ett förslag där flextidsav­talet med den enskilda anställda skulle kunna gälla för all framtid.

Enligt Savinko är det problemati­skt om det inte finns något sätt för den anställda att ta sig ur en arbetstids­överenskom­melse, ifall det visar sig att det inte funkar och att arbetstide­n sväller.

– Man skulle bli tvungen att säga upp sig helt och hållet för att komma ur det, säger Savinko.

Regeringen har som mål att ge ett förslag till sommaren 2018.

 ?? Foto: lehtikuva/RoNi Rekomaa ??
Foto: lehtikuva/RoNi Rekomaa

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland