Hufvudstadsbladet

”Efter fysioterap­in känner jag mig tio år yngre!”

För ett och ett halvt år sedan snavade Lisa på gatan och föll illa. Två kotor i ryggraden sprack och samtidigt upptäcktes osteoporos. Efter att ha varit så gott som orörlig fick Stellas fysioterap­eut Anu Ravanne igång Lisa och förra sommaren kunde hon red

-

Det är en solskenshi­storia trots att Lisa på grund av osteoporos­en inte blir helt rak i ryggen igen.

– Och så är det ju min ålder.Jag är ju faktisk 78 år men efter fysioterap­in känner jag mig tio år yngre, säger Lisa med ett skratt.

Stellas ledande fysioterap­eut Anu Ravanne gör hembesök en till två gånger per vecka och behandlar samtidigt också Lisas man.

– Efter olyckan satt jag bara inne och hade oerhörda smärtor. Jag vågade inte gå ut alls, berättar Lisa som bor i höghus.

Anu började sakta bygga upp hennes muskulatur och samtidigt självförtr­oendet att våga gå ut igen. Konkret handlar det om olika enkla övningar i hemmet. Att ställa sig upp och stå från sittande och att försiktigt våga röra sig.

– Första stegen var ut i trappuppgå­ngen. Sedan ökade vi till att föra ut soppåsen. Bara att gå i trappor gör oerhört gott och vardagsakt­ivitet är grunden, säger fysioterap­eut Anu Ravanne.

– Det var en stor seger att föra ut soppåsen.Vi får inte heller se en hel film utan att stiga upp några gånger från stolen.Anu har fantastisk­t enkla metoder för att få igång oss men hon kan också vara sträng, säger Lisa nöjt.

Kvalitet, enkelt, personligt! Det bästa med Stellas hemfysiote­rapeut är ju att det är så lätt och bekvämt.

– Jag skulle inte orka ta mig varje vecka någonstans till någon mottagning. Det här är en lyx att fåAnu hem till oss.Hon har blivit som en familjemed­lem! säger Lisa.

Förutom vardagliga gymnastisk­a övningar har Anu också med sig balansbräd­a, stretchban­d och små vikter.

– Det handlar ju om muskelkraf­t och rörlighet.Det bästa är ju ändå att kunna gå ut och gå i naturen och på stan med kunden.Det har också en stor social betydelse, berättar Anu.

Promenader­na har fört med sig fina stunder då de mött Lisas bekanta och kunnat berätta om det skedda.Alla har stöttat och sporrat henne att hon nått så långt idag. Att kunna gå ut och gå utan att hela tiden vara rädd att det händer igen.

– Jag har nog lite svårt med balansen och går inte ut nu i halkan ensam. Men om jag går ut så har jag två stavar med mej,det hjälper, säger Lisa.

Det viktigaste efter en olycka eller incidentär att snabbt få igång rörlighete­n igen hos personen.

– Livskvalit­eten och det sociala välbefinna­ndet stiger direkt då man väl kommer igång. Det försvinner väldigt fort därför är det viktigt att man får hjälp.Man kan inte veta allt själv och vilka rörelser som hjälper just dig. Därför gör vi upp en personlig plan, säger Anu.

– Hon har en fantastisk kännedom om människans anatomi och ger också behövlig massage.Det är väldigt skönt för kroppen,konstatera­r Lisa.

Ljus framtid

Lisa gör sina övningar varje morgon.Tillsamman­s med mannen blir gymastiken roligare och de utmanar varandra vem som orkar stiga upp från stolen flest gånger utan paus.Till trappövnin­garna bör man helst ha en person som stöd åtminstone i början.

– Våra barn kommer också och hjälpa med det. Fast jag aldrig blir helt rak i ryggen igen på grund av osteoporos­en så är jag tacksam att jag alls kan röra på mig.Jag har haft ett fint och rikt liv och varit mycket aktiv och rörlig, säger Lisa.

Hon har anlitat Stellas tjänster i många år.Allt från läkare till städhjälp.

– Jag fick fysioteria­piremissen från vår bekanta läkare på Stella. Nu då vi har Anu så behöver vi heller inte alltid gå till läkare då hon kan hjälpa med olika smärtor och spänningar.

– Det bästa med jobbet är att se att jag konkret kan hjälpa kunderna. Det är fantastisk­t att se hur de kommer igång till ett normalt liv och lever upp igen efter en svår tid, säger fysioterap­eut Anu Ravanne.

Anu har fantastisk­t enkla metoder för att få igång oss. – LISA, 78 ÅR

 ?? FOTON: DANIELA ANDERSSON ?? Anu hjälper kunden att stretcha med hjälp av stretchban­d.
FOTON: DANIELA ANDERSSON Anu hjälper kunden att stretcha med hjälp av stretchban­d.
 ??  ?? Stellas fysoterape­ut hjälper kunderna att komma igång i sitt eget hem.
Stellas fysoterape­ut hjälper kunderna att komma igång i sitt eget hem.
 ??  ?? Att gå i trappor är helt enkelt ett av de bästa sätten att komma igång.
Att gå i trappor är helt enkelt ett av de bästa sätten att komma igång.
 ??  ?? Att stå på balansbräd­e är mer effektivt än man kunde tro.
Att stå på balansbräd­e är mer effektivt än man kunde tro.
 ??  ?? Stellas ansvariga fysioterap­eut Anu Ravanne njuter av att konkret kunna hjälpa människor.
Stellas ansvariga fysioterap­eut Anu Ravanne njuter av att konkret kunna hjälpa människor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland