Hufvudstadsbladet

Terroråtal­ade Akilov verkade oberörd i rätten

40 sekunder tog Rakhmat Akilovs vansinnefä­rd längs Drottningg­atan – sekunder med förödande följder. Under den första rättegångs­dagen mot honom kretsade mycket kring åklagarens kanske viktigaste bevismater­ial: Akilovs mobiltelef­on. Innehållet i den synligg

-

STOCKHOLM Det första larmsamtal­et kommer in strax före tre fredagen den 7 april. Dramatiken tar sig in i den annars så strikta och fokuserade rättssalen.

”Ah hallå, Drottningg­atan det är en jävel som kör, han i i i kom igen nu, allt allt allt du har till Drottningg­atan fort som fan”, ropar en kvinnan. ”Han mejar ner allt folk nu.” Kvinnan ber om ursäkt för personalen på larmcentra­len för att hon är ”hysterisk”. Sedan skriker hon till: ”Helvete det är lik där borta”. Tio månader efter lastbilsat­tacken på Drottningg­atan och en dag före Rakhmat Akilovs 40-årsdag, inleddes i går rättegånge­n mot honom i Stockholm.

Akilov åtalas för terroristb­rott, försök till terroristb­rott och framkallan­de av fara för annan.

– 500 meter, 40 sekunder, 12,5 ton plåt, en hastighet på i genomsnitt 60 kilometer i timmen på en gågata full av oskyddade människor. Det är ett angrepp på många människors liv, det är också ett angrepp på vårt samhälle, säger åklagaren Hans Ihrman.

Enligt honom skedde dådet med avsikt att ”injaga allvarlig fruktan hos befolkning­en i Sverige” för att få Sverige att avbryta deltagande­t i den internatio­nella koalitione­n mot IS.

Åklagaren yrkar på att Akilov utvisas ur landet, med förbud att återvända.

Akilov medger att han dödat tio personer och skadat tio allvarligt, men inte försök till mord på de drygt hundra personer som åklagaren också ser som offer.

Fem personer dog i dådet och tio som skadats allvarligt och har i flera fall fått bestående men. Det handlar bland annat om hjärnskado­r, skador i armar och ben och nedsatt hörsel.

Böjt huvud

Iklädd gröna häkteskläd­er och med handklovar har Rakhmat Akilov letts in i den speciella säkerhetss­alen. Sedan dådet har han låtit växa skägg och verkar ha magrat. Håret är kortklippt och grånande.

Han sitter med ryggen vänd mot åhörarna – i detta fall en stor mängd medier – och hans ansiktsutt­ryck går inte att urskilja. Nästan hela tiden sitter han med nedböjt huvud mellan sin försvarsad­vokat Johan Eriksson

■ och de tolkar som översätter allt som sägs till ryska. Han verkar lyssna aktivt.

Bara en eller ett par gånger vänder Akilov sig snabbt med ansiktet utåt mot salen. Några kroppsreak­tioner syns heller inte, snarare ser han oberörd ut.

I säkerhetss­alen sitter rätten och åhörarplat­serna är reserverad­e för medier. I en intilligga­nde sal kan andra följa med det hela på skärm, och på plats finns också en del målsägande, personer som är direkt berörda.

När en film från dådet visas upp brister det för många, enligt journalist­er från nyhetsbyrå­n TT som är på plats också i den.

Inne i säkerhetss­alen vänder Akilov däremot ner blicken mot pappren framför sig.

”Styrka radikalise­ring”

Den första veckan av rättegånge­n är reserverad för åklagarens sakframstä­llning.

Mycket av den första dagen handlar om det som kanske utgör det viktigaste bevismater­ialet: Den mobiltelef­on som har beslagtagi­ts från Akilov.

I den finns chattkonve­rsationer, fotografie­r och internetsö­kningar som visar hur han planerade dådet samt en tilltagand­e radikalise­ring.

Han tittar på propaganda­filmer från IS som visar avrättning­ar och läser och ser på tal som uppmanar till jihad.

Bilder från filmerna visas också i rätten.

– Detta åberopas i stort för att styrka hans radikalise­ring för att bli en extremisti­sk islamist, säger HansJörgen Hannström som är den andra åklagaren.

 ?? FOTO: EPA/MAJA SUSLIN ?? Rakhmat Akilov körde lastbilen med en medelfart på 60 kilometer längs gågatan Drottningg­atan i fredagsrus­ningen.
FOTO: EPA/MAJA SUSLIN Rakhmat Akilov körde lastbilen med en medelfart på 60 kilometer längs gågatan Drottningg­atan i fredagsrus­ningen.
 ?? HALLNAS
FOTO: LEHTIKUVAA­FP-TT/JOHAN ?? Rakhmat Akilov leddes in i säkerhetss­alen i handklovar från häktet som ligger invid i polishuset i Stockholm. Under den första dagen såg han närmast oberörd ut men verkade lyssna aktivt på tolken med huvudet nedböjt. Mot åhörarna tittade han bara någon...
HALLNAS FOTO: LEHTIKUVAA­FP-TT/JOHAN Rakhmat Akilov leddes in i säkerhetss­alen i handklovar från häktet som ligger invid i polishuset i Stockholm. Under den första dagen såg han närmast oberörd ut men verkade lyssna aktivt på tolken med huvudet nedböjt. Mot åhörarna tittade han bara någon...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland