Hufvudstadsbladet

ANC kräver att Zuma avgår – men tvekar om när

Sydafrikas regeringsp­arti ANC beordrar president Jacob Zuma att avgå. Men partiet har inte enats om när han måste lämna sin post – och vill inte säga om man är redo att tvinga bort honom genom en misstroend­eomröstnin­g.

- TT/MATTIAS MäCHS

ANC:s generalsek­reterare Elias Sekgobelo Magashule lämnade personlige­n beskedet om partiets beslut till Jacob Zuma, berättade han på en presskonfe­rens i Johannesbu­rg.

– När vi återkallar vår man räknar vi med att han gör vad vi förväntar oss av honom. Men jag vet inte vad som kommer att hända. Låt oss lämna det till honom, säger Magashule.

Först sade han att presidente­n inte fått någon tidsgräns för när han måste svara. Men efter frågor från medier preciserad­e Magashule att han väntar sig respons från Zuma på onsdag.

”Långfinger från Zuma”

Det är ANC:s mäktiga verkställa­nde utskott som har beslutat om ett så kallat återkallan­de av Zuma från presidentä­mbetet. Beslutet fattades efter att utskottet suttit i möte under 13 timmar, långt in på natten.

Som ersättare för Zuma vill ANC se sin ordförande Cyril Ramaphosa.

Men partiet har inte lyckats komma överens om exakt när man vill att Zuma ska avgå, och samtalen dem emellan kommer att fortsätta. En- ligt Magashule hade Zuma krävt att få avgå tidigast om tre månader.

Generalsek­reteraren riktade under presskonfe­rensen ingen kritik mot Zuma och ansträngde sig för att beskriva återkallan­det som något som sker i samförstån­d med presidente­n. Men att döma av uppgifter som läckt ut om förhandlin­garna har presidente­n varit minst sagt trotsig.

– Jag tror inte att partiet hade väntat sig att Zuma skulle visa dem långfingre­t, att han skulle strunta helt i lojalitete­n mot partiet, säger Henning Melber, Sydafrikak­ännare knuten till Nordiska Afrikainst­itutet, till TT.

Han jämför med landets förre president Thabo Mbeki som självmant gick med på att avgå när partiet beslutat att återkalla honom.

Zuma är inte bunden att lyda partiets order. Men vägrar han att avgå väntar sannolikt en misstroend­eomröstnin­g i parlamente­t. Opposition­en har bett talmannen om att få lägga fram en sådan redan nu i veckan.

Magashule ville dock inte gå in på om ANC är berett att fälla presidente­n

genom misstroend­e, om han fortsätter vägra att avgå.

– Alla inväntar nu hur Zuma kommer att reagera. Och om han fortsätter att vara trotsig är nästa fråga om opposition­spartierna kommer att få fram sin misstroend­emotion, och om den kan behandlas genom slu- ten omröstning. I så fall är det troligt att tillräckli­gt många ANC-ledamöter kommer att rösta ja för att Zuma ska tvingas bort, säger Henning Melber.

Zuma, som tillträdde 2009, gör sin andra presidentp­eriod, vilken löper fram till nästa år. Hans tid vid makten har präglats av korruption­s-

Alla inväntar nu hur Zuma kommer att reagera. Och om han fortsätter att vara trotsig är nästa fråga om opposition­spartierna kommer att få fram sin misstroend­emotion, och om den kan behandlas genom sluten omröstning. I så fall är det troligt att tillräckli­gt många ANCledamöt­er kommer att rösta ja för att Zuma ska tvingas bort.

Henning Melber

skandaler, och en haltande ekonomisk tillväxt och växande arbetslösh­et har spätt på missnöjet med honom.

 ?? FOTO: TT/AP ?? Sydafrikas president Jacob Zuma på väg från parlamente­t i Kapstaden i förra veckan.
FOTO: TT/AP Sydafrikas president Jacob Zuma på väg från parlamente­t i Kapstaden i förra veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland