Hufvudstadsbladet

SFP kan återta det fjärde mandatet

- Vasabladet

Det blir nya SFP-ansikten i riksdagen från Vasa valdistrik­t efter riksdagsva­let nästa år.

Kandidatno­mineringen är viktig inför varje val, men speciellt viktig är det för SFP:s del inför riksdagsva­let 2019.

Det är nämligen inte helt ointressan­t vem som får fjärde mest SFP-röster i valet. En av orsakerna till detta kan stavas Paavo Väyrynen.

Paavo Väyrynen har som bäst på gång en storstilad offentligh­etskampanj där han säger sig göra anspråk på ordförande­posten i Centerpart­iet.

I praktiken får man ändå räkna med att den sluge Väyrynen i första hand är ute för att marknadsfö­ra sitt eget Medborgarp­arti.

Ifall Centern vägrar låta Väyrynen kandidera för ordförande­posten eller om han tillåts göra detta men förlorar, så får han ändå med sig de Centerpart­ister som är missnöjda med Juha Sipiläs nyliberala profil och samarbetet med Samlingspa­rtiet.

Detta har Väyrynen insett och bäddar för en rödmyllere­gering i gammal god stil. Därför har han profilerat sitt Medborgarp­arti som en blåröd blandning.

Förutom att Väyrynen räknar med att han lyckas locka över missnöjda centerpart­ister, återfinns också hemlösa sannfinlän­dare som varken tror på Blå framtiden eller Halla-ahos version av det sannfinlän­dska partiet i hans målgrupp.

Och så förstås de rörliga bland socialdemo­kraternas sympatisör­er som växlat mellan Sannf och SDP samt gamla SFP-rävar.

Ifall Väyrynen lyckas i sitt uppsåt och Medborgarp­artiet exempelvis också i Vasa valkrets ställer upp egna kandidater, så kan detta öppna för ett fjärde mandat för SFP.

Det räcker alltså om SFP lyckas hålla sina väljare samtidigt som det övriga fältet splittras, så har partiet goda möjlighete­r att återta det fjärde mandatet.

Stig Nygård Om Hollywood i stort och smått anpassar sig till en mer reaktionär marknad, kan dropparna i värsta fall börja urholka stenen i västerland­ets liberala fundament. Expressen Ann-Charlotte Marteus om att Peking tagit makten över Hollywood och präglar filmstaden genom pengar, påtrycknin­gar och amerikansk självcensu­r. Regimen i Peking bestämmer, via censorer, vilka USA-filmer och scener som lämpar sig för den kinesiska biopublike­n.

Kristdemok­raten Merkel har all orsak att önska att socialdemo­kraterna klarar av sina svårighete­r.

Ilta-Sanomat

om att det blir nyval i Tyskland om socialdemo­kraterna inte går med i regeringen.

 ??  ?? DPA/LEHTIKUVA/BRITTA PEDERSEN
DPA/LEHTIKUVA/BRITTA PEDERSEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland