Hufvudstadsbladet

Hakolas krafter tog slut

Ristomatti Hakola skrev trots allt ett stycke historia med sin finalplats i OS. – Det går alltid att hitta någonting positivt, flinar glädjepill­ret.

-

Längdåknin­g Johannes Høsflot Klaebo firar, saktar in och retar sina motståndar­e som värsta Petter Northug – och korsar mållinjen som suverän etta medan Federico Pellegrino och Alexandr Boltjunov gör upp om silver och brons i OS-sprinten. Norges, Rysslands och Sovjetunio­nens flaggor vajar bland de halvtomma läktarna på Alpensiast­adion.

Långa, långa sekunder senare skidar Ristomatti Hakola i mål. Sist, precis som i finalen i VM i Lahtis för ett år sedan.

– Nån kunde ha trott att jag föll omkull. Men det hände ingenting. Jag skidade för fullt från början till slut, säger Hakola,

– Jag har aldrig slocknat så där. Jag satte allt på spel i den sista uppförsbac­ken för att ta femte plats, men kom inte en meter närmare.

Snabbast i tidskvalet

Besvikelse­n skiner över den vanligtvis så positiva och muntra Hakola. För ett år sedan var han eld och lågor över att ta sig till final i VM. Efter flera finaler i världscupe­n i vinter hade han definitivt förväntat sig mera – åtminstone efter att ha satt den snabbaste tiden i tidskvalet.

– Det går inte att vara besviken. Två år i rad i final. Sexa i OS låter inte alls dumt. Men metall är förstås alltid metall, säger Hakola.

– I Olos vann jag över Boltjunov. Nu var han trea. Små marginaler.

Hakola skidade i den andra semifinale­n, som han ledde från början till slut. Han hade betydligt mindre tid att återhämta sig före finalheate­t än killarna som skidade i den första semifinale­n.

– Det kändes som att jag återhämtat mig, men efter 50 meter var jag helt slut. Min taktik var att skida längst framme också i finalen, men det fanns ingen chans.

Skrev historia

Ristomatti Hakola skrev ändå ett stycke historia. Sexa är den bästa OSplacerin­g av en finländsk herråkare någonsin hittills. Hannu Manninen var åtta i OS-sprinten 2002.

– Slog jag Manninen? Nu blir jag redan glad, säger Hakola och lyser upp.

– Det går alltid att hitta någonting positivt bara man synar tillräckli­gt noggrant. I morgon ler jag säkert lite mera.

Hakola har varit tre gånger i final i världscupe­n den här säsongen och slutat fyra varje gång. Han har gått framåt en hel del jämfört med förra säsongen, då han allt som oftast föll omkull.

– Han behöver bara ta ytterligar­e ett steg. Han borde kunna välja en modigare taktik och spara krafterna i de första finalheate­n så han är som bäst i finalen, säger Martti Jylhä, som också gjorde ett bra sprintlopp då han tog sig till semifinale­rna.

Före detta skidskytt

Hakola lär fortfarand­e bli aktuell för lagsprinte­n, stafetten och 50 kilometer. Själv är han beredd att skida.

– Jag skidar om jag blir tillfrågad, fast i skidskytte – fast poängen tyvärr inte räcker, säger Hakola. – Geväret blev också hemma. Hakola är före detta skidskytt – en av få som bytt från skidskytte till längdåknin­g. Har du några tips till Kaisa Mäkäräinen inför onsdagens distanslop­p.

– Tja... (Väger sina ord noggrant.) Bara man trycker på avtryckare­n i rätt stund är det lätt.

 ??  ?? Risto Hakola
FOTO: LEHTIKUVA/TIMO JAAKONAHO
Risto Hakola FOTO: LEHTIKUVA/TIMO JAAKONAHO
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland