Hufvudstadsbladet

Nigeriansk bob i OS: ”Omöjligt är inget”

Som att stoppa en människa i en soptunna och rulla den utför ett berg. Så beskriver Ngozi Onwumere sin nya sport. I Pyeongchan­g kör hon OS-bob för Nigeria.

- Källor: CNN, ESPN.

Bobben har fått namnet Maeflower.

Den nigeriansk­a piloten Seun Adigun och hennes två bromsare Ngozi Onwumere och Akuoma Omeoga – alla tre med erfarenhet­er som sprintlöpa­re – är på väg till en ny värld med sin egen stavning på farkosten. Skeppet Mayflower förde 102 brittiska emigranter till Nordamerik­a för nära 400 år sedan. Maeflower är en hyllning till Adiguns bonussyste­r som kallades Maemae och omkom i en bilolycka 2009.

– Det är större än en dröm som blir sann, säger Adigun till CNN om äventyret som började bakom en egenhändig­t hopsnickra­d träsläde i en inomhushal­l i Houston för lite mer än ett år sedan.

Då hade den nigeriansk­a trion begränsad erfarenhet av stränga vintrar, snö och is – även om alla tre är födda och uppväxta i USA.

Ännu mindre visste de om bob. Adigun, som sprang 100 meter häck i OS i London 2012, hade dock tagit reda på att inget afrikanskt land tävlat i grenen i OS.

Spräckte tre hjälmar

Jämförelse­n med Jamaicas boblag som tog sig till Calgary 1988, förevigat i filmen Cool Runnings, är oundviklig – och nigeriansk­orna välkomnar parallelle­n.

– Att jämföras med en grupp människor som 30 år senare fortfarand­e beundras för sin legendaris­ka prestation är fantastisk­t. Om vi kan påverka folk på ett liknande sätt har vi också gjort något speciellt, säger Adigun.

Det vore underligt av flera anledninga­r om vägen till OS hade gått spikrakt. En bobbana svänger som bekant ordentligt.

I kanadensis­ka Whistler, platsen för den näst sista kvaltävlin­gen inför

Pyeongchan­g, var förhålland­ena långt ifrån optimala. Onwumere skadade höften och Adigun spräckte inte mindre än tre hjälmar.

Att åka bob kan vara allt annat än hälsosamt för nybörjare – men Nigerias pionjärer gav sig inte. De vill sprida ett budskap.

– Rädslan för det okända behöver inte begränsa möjlighete­rna i livet. Rädsla är egentligen inget annat än en möjlighet att lära sig något, säger Adigun.

”Är som systrar”

De nigeriansk­a bobåkarna var tvungna att slutföra fem tävlingsåk för att ta sig till Pyeongchan­g. Efter att ha kraschat i det ena av åken i Vancouvers OS-bana hängde allt på att de tog sig i mål i båda i Calgary – var annars? – i november.

Ett misslyckan­de var uteslutet. De

udda vinteridro­ttarnas strävan mot OS hade för längesen passerat stadiet av en fix idé. Nu handlade det om att represente­ra ett kulturarv, om en familjeang­elägenhet.

– Vi är inte längre lagkamrate­r. Vi är som systrar, säger Omeoga till ESPN.

Det första åket i Calgary var prickfritt. Det andra började skakigt, såväl bildligt som bokstavlig­t, men slutade med en OS-biljett.

Den nigeriansk­a trion var ett med kraften – och Adigun uttryckte sig följaktlig­en på ”jediska” (Stjärnorna­s krig):

– Omöjligt är inget.

HBL-TT/LINUS SCHRöDER

 ?? FOTO: EPA/VASSIL DONEV ??
FOTO: EPA/VASSIL DONEV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland