Hufvudstadsbladet

Udda deltagare i OS i Sydkorea

-

●●Akwasi Frimpong,

Ghana, skeleton En hälseneska­da satte stopp för den dåvarande sprintlöpa­rens satsning mot en OS-start för Nederlände­rna i London 2012. Bytte till bob men tog sig inte in i Nederlände­rnas lag till OS i Sotji. Nu tävlar 31-åringen i stället för Ghana, i skeleton. Kom 44:a i VM i tyska Königssee i fjol. ”Jag är här för att bryta barriärer”, säger han till Aftonblade­t.

●●Noriaki Kasai,

Japan, backhoppni­ng 45-åringen är den förste idrottaren som har tävlat i åtta olympiska vinterspel. Debuterade i Albertvill­e 1992. Tog silver i stora backen och brons i lagtävling­en i Sotji-OS, 20 år efter lagsilvret i Lillehamme­r 1994. Har åtta VM-medaljer, varav ett guld – i skidflygni­ng 1992. Delade inför Pyeongchan­g rekordet på sju OS-starter med ryske rodelåkare­n Albert Demtjenko.

●●Sive Speelman,

Sydafrika, alpint 22-åringen blir Sydafrikas första svarta alpina skidåkare i ett OS. Han deltog i VM i S:t Moritz, Schweiz, förra året. Där slutade han på 54:e plats i slalom och 80:e plats i storslalom. Gjorde VM-debut som 15-åring i Garmisch-Partenkirc­hen 2011. Var oerhört besviken när han ratades av Sydafrikas olympiska kommitté inför OS i Sotji.

●●Pita Taufatofua,

Tonga, längdskidå­kning 34-åringen gör sitt andra OS. Var med i taekwondo i Rio de Janeiro 2016, där han med inoljad bar överkropp bar Tongas flagga på invigninge­n. Han lovade att inte välja samma (brist på) mundering i kyliga Pyeongchan­g: ”Jag vill vara vid liv när jag ska tävla”, sade han. Men det var bara båg. Han dök upp lika inoljad som förra gången på årets invigning.

Han hade sett snö en gång i sitt liv innan han inledde skidkarriä­ren förra året. Blev 153:a i sprint i VM i Lahtis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland