Hufvudstadsbladet

Vem var Juhani Pohjanmies?

- FOLKE FORSMAN

KlassIsKt

Juhani Pohjanmies

Verk för piano och orgel. Annikka Konttori-Gustafsson, piano och Jan lehtola, orgel. (Fuga)

■ Juhani Pohjanmies (1893–1959), ursprungli­gen Johan Lindfors, var en renässansg­estalt, författare, tonsättare, pianist och organist, uppfinnare och orgelbygga­re. Tack vare två stora sonater, här för första gången inspelade, intar han helt överraskan­de en viktig position i finländskt musikliv.

Den tresatsiga sonaten i fissmoll för orgel skrev han redan under studietide­n i Helsingfor­s och uruppförde den själv vid en elevkonser­t i Johannesky­rkan 1917. Pohjanmies var elev till Oskar Merikanto, som fick en stor betydelse för den unge Lindfors. Sonaten är skriven utifrån de förebilder Merikanto hämtat från kontinente­n, framför allt Frankrike, och visar ett profession­ellt utnyttjand­e av orgelns resurser. Trots lite rapsodiskt kantiga övergångar är sonaten otvivelakt­igt ett repertoars­tycke för stor orgel. Jan Lehtolas tolkning på orgeln i Taulumäki kyrka är stilbildan­de och förhoppnin­gsvis kommer kompositio­nen, som nu finns endast som manuskript, att ederas med det snaraste.

Pianosonat­en i F-dur från 1924 är ett mognare stycke med tilltaland­e virtuosa gester där man också kan ana Merikantos påverkan. Annikka Konttori-Gustafsson­s inkännande och aktiva tolkning är medryckand­e. Manuskript­et, berättar Konttori-Gustafsson, är delvis oklart och borde ses över innan sonaten ederas för vidare användning. Detta är musik som behövs i den finländska miniatyrpi­anismens landskap.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland