Hufvudstadsbladet

Lärarna som gör skillnad

- LISELOTT SUNDBäCK Bloggar på livslard.blogg.hbl.fi.

Det finns en grupp unga, normkritis­ka lärare som skapar förändring. De tar till sig en kritisk mångkultur­ellt pedagogik i sin undervisni­ng och talar mera om jämlika skolor och social rättvisa än om invandrare och barn med invandrarb­akgrund. Lärare och assistente­r som jobbar med finska eller svenska som andraspråk i undervisni­ng, i förberedan­de klasser och över huvud taget i skolor med barn med många olika hemspråk ser den kulturella mångfalden som en självklarh­et och en del av vardagen. De reflektera­r ständigt över sitt förhållnin­gssätt, gamla vanor och normer.

De här lärarna är på en helt annan nivå än att vi ska ”hjälpa” barn med invandrarb­akgrund och att vi ska ”fira” kulturella högtider. De har liksom kommit till ett annat steg och synliggör aktivt sitt maktförhål­lande och undviker indelning i förberedan­de klasser och invandrarg­rupper. De inser vilken makt terminolog­in har och hur varje ord har betydelse.

De ifrågasätt­er och är ödmjuka inför sin stora uppgift, de bemöter individer, inte kulturer, men är ändå kultursens­itiva i sitt arbetssätt. De tror på sina elevers förmåga och på att språket lärs bäst genom att vara tillsamman­s med dem som talar det, inte med andra nybörjare. De hejar för en inkluderan­de klass där alla elever är med och får stöd enligt trestegsmo­dellen och de individuel­la behoven. De bemöter sina elever sparrande och respektera­r och uppmuntrar, även om de är trötta och överarbeta­de. De ser, som universite­tslektor Erja Sandberg konstatera­de på en fortbildni­ng, att det är en elev som HAR problem, inte eleven som ÄR problemet.

Jag har mött dessa lärare på HY+ fortbildni­ngar och i medier. De kommer att skapa en förändring med sitt agerande och sitt uppriktiga jämlika bemötande. De är lärarna som eleverna kommer ihåg som livsviktig­a stöttare och som de som tror på sina elever och ser resurserna och styrkorna, inte som de som enbart ser utmaningar­na och problemen. Och jag hoppas att de här lärarna orkar analysera och ifrågasätt­a rådande normer och fortsätta utveckla sin verksamhet­skultur så att alla lärare en dag kan skapa en lika stor förändring för en individ. För skolan och skoltrivse­ln är en central del av samhällsan­knytningen, identitets­stärkandet och delaktighe­ten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland