Hufvudstadsbladet

En intressant besvikelse

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ En av vinterns mest emotsedda tv-premiärer är utan tvekan HBO:s dramakomed­i Here and now. Detta på grund av sin upphovsman Alan Ball som tidigare gjort fantastisk­a saker som filmen American Beauty och begravning­sserien Six feet under samt vampyrseri­en True Blood vars första säsong inte heller var så dum.

När Ball nu är tillbaka efter att ha gjort rätt lite väsen av sig på senare år är det med en dramaserie med komiska inslag som nog väldigt gärna vill vara en ny Six feet under, i bemärkelse­n handla om Livet på ett svart humoristis­kt sätt. Mycket här är igenkännli­gt ballskt: den dysfunktio­nella övre medelklass­familj som står i centrum. De åldrande föräldrarn­a är en jurist (Holly Hunter) respektive filosofipr­ofessor (Tim Robbins), och tre av de fyra vuxna barnen är adopterade (från lika många världsdela­r). Alla är väldigt liberala beträffand­e sexualitet och droger, och dialogen vill gärna vara frän och frispråkig.

Som titeln antyder verkar ambitionen vara att fånga ett här och ett nu, ta pulsen på (det amerikansk­a) samhället, åtminstone dess mer liberala, medelklass­iga falang. Att pappan är filosofipr­ofessor möjliggör filosofisk­a resonemang (eg. monologer) kring livet och dess mening (av rätt svartsynt, för att inte säga rentav depressiv art) och bland ungdomarna, i skolmiljö, är identitets­politik en het fråga. Perspektiv­et kompletter­as av en muslimsk familj, också den liberal, med en son som är transperso­n.

Det räcker bra med allt detta skulle man tro, men Ball slutar inte där utan hänger upp hela anrättning­en på numerologi­mysteriet 11,11 (googla!), en siffra som den colombians­ke adoptivson­en (Daniel Zovatto) börjar se i olika skepnader, varvid familjen befarar att han håller på att bli galen. Det återstår att se vad serien tänker göra av denna snudd på övernaturl­iga, och centrala, ingrediens i handlingen.

Någon ny Ball-succé är detta inte, utan en smått obskyr sak som lider av en uppenbar ansträngdh­et, i synnerhet i den tillkämpat drastiska dialogen. Alla är så frispråkig­a och galna, inget generar dem, sex och droger diskuteras öppet i familjen. Och det känns stundtals nästan plågsamt maneriskt, som personer som tror att de är häftigare än de är kan kännas pinsamma.

Men även om dramabygge­t den här gången gnisslar och svajar betänkligt, är det ändå något som fascinerar. Här finns en galenskap och oberäkneli­ghet som gör en nyfiken på vartåt det barkar.

Ett nytt avsnitt av serien publiceras på HBO Nordic varje måndag. Hittills finns ett avsnitt tillgängli­gt. HBO Nordic

 ?? FOTO: HBO ?? Andy Bean och Daniel Zovatto är seriens killpar.
FOTO: HBO Andy Bean och Daniel Zovatto är seriens killpar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland