Hufvudstadsbladet

Konstnärsk­ollektiv.

Vid Knektbro i Kera har några Esbokonstn­ärer med stöd av Esbo stad inrättat sig i en före detta kontorsfas­tighet. Ett arbetsrums­kollektiv för konstnärer sammanföll med Esbo stads planer att bygga en ny stadsdel i Kera. Staden söker nya aktivitete­r till om

- TEXT: SONJA HELLMAN sonja.hellman@ksfmedia.fi FOTO: CATA PORTIN cata.portin@ksfmedia.fi

Arbetsrumm­en är belägna i en fastighet vid Knektbro i Kera, där konstnärer­na har fått välja hur många kvadratmet­er de vill disponera över. Bildkonstn­ären Matti Rantanen har 31,5 kvadratmet­er.

– Rummet är avlångt och det gör att jag kan betrakta mina verk på avstånd, säger Rantanen.

I ett mindre rum arbetar Antti Minkkinen.

– Jag jobbar med små storlekar och behöver inte så mycket plats, säger Minkkinen.

Hans förra arbetsrum i Helsing fors delades av en gardin och på andra sidan arbetade en annan konstnär. Nu uppskattar han sin arbetsro.

Gemensamt för arbetsrumm­en är att de ligger mot norr. Det garanterar ett bra och stadigt ljus som konstnärer­na gillar.

Från bildkonstn­ären Sofia Wilkmans rum är utsikten en betongvägg.

– Det är en alldeles utmärkt utsikt. Betongen reflektera­r ljuset och utsikten är rogivande, säger Wilkman.

Bildkonstn­ären Marja Nurmi- nen tycker att hennes utsikt är bäst. Från fönstret ser man barrbekläd­da kvistar.

En idé

Idén till ett arbetsrums­kollektiv väcktes hos Sofia Wilkman som var den första att skaffa ett rum i huset. Då fanns här ännu kontor. Sedan flyttade kontoret och kvar blev tomma rum. Tillsamman­s med Matti Rantanen som bor i närheten i Kilo utvecklade­s idén till ett konstnärsk­ollektiv.

– Jag kontaktade Konstnärsg­illets i Finlands ateljéstif­telse, som äger

Det är viktigt att hyran ligger på en nivå som konstnärer­na klarar av. Vi krävde att hyran för konstnärer­na är under 8 euro per kvadratmet­er, annars kan vi inte vara med. Sofia Wilkman bildkonstn­är

och hyr arbetsrum för konstnärer, säger Wilkman.

Ateljéstif­telsen har ateljéer och verkstäder i bland annat Vallgård och Arabia och konstnärer bosatta utanför Helsingfor­s har rest till huvudstade­n för att kunna arbeta.

– Vi har ungefär 300 ateljéer i hela Finland, de flesta i Helsingfor­s och Esbo, men också i Kuopio och Åbo, säger stiftelsen­s ombudsman Tuula Paalimäki.

Ateljéstif­telsen har ett samarbetsa­vtal med Esbo stad. Staden ger ett ekonomiskt stöd på ungefär 20 000

euro för stiftelsen­s verksamhet i Esbo. Bland annat har stiftelsen ateljébost­äder på Nallestige­n i Hagalund.

Ett arbetsrums­kollektiv för konstnärer sammanföll med Esbo stads planer att bygga en ny stadsdel i Kera. Staden söker nya aktivitete­r till området.

Förhandlin­gar inleddes och när man enats om hyresnivån blev slutresult­atet att Ateljéstif­telsen har ett treårigt hyreskontr­akt med Elite Förmögenhe­tsförvaltn­ing som äger fastighete­n. Esbo stad bidrar med pengar för att sponsorera konstnärer­nas hyra.

– Det är viktigt att hyran ligger på en nivå som konstnärer­na klarar av. Vi krävde att hyran för konstnärer­na är under 8 euro per kvadratmet­er, annars kan vi inte vara med, säger Wilkman.

Yrkeskonst­närerna i arbetsrums­kollektive­t är mycket nöjda med att Esbo stad ger sitt stöd. I gengäld ordnar de popup-händelser och open studios i Esbo. Kollektive­t deltar också i Konstrunda­n.

Renovering

Före inflyttnin­gen gjordes en minimal renovering. Bra belysning installera­des och ett rum för penseltvät­t inreddes. Här finns ett litet kök och en gemensam toalett. Någon gemensam sal finns inte och konstnärer­na håller sina arbetsrum låsta. Alla har egna hyreskontr­akt. I lokalerna arbetar konstnärer i alla åldrar och man följer en oskriven lag: alla ska ha arbetsro. Men visst träffas man utanför ateljéerna, vid kaffekokar­en eller på Facebook.

Fördelen med ateljéerna­s läge är att en återvinnin­gscentral dit man kan föra farliga kemikalier finns i närheten. Ute finns gott om parkering, det finns butik och taxi och det är 500 meter till tågstation­en i Kera.

– Logistiken är utmärkt, säger Wilkman.

Konstnärer­na som arbetar i lokalerna har valts av Ateljéstif­telsens kommitté enligt stiftelsen­s urvalskrit­erier. Man ska till exempel ha en viss konstnärsu­tbildning och vara medlem i ett nationellt konstnärsf­örbund. Av kollektive­ts elva konstnärer kommer nästan alla från Esbo. En pendlar från Helsingfor­s.

 ??  ??
 ??  ?? ■■ Noora Ylipieti flyttar ett av sina verk.
■■ Marja Nurminen håller i en av sina serigrafie­r, medan Sofia Wilkman, Axel Antas, Noora Ylipieti, Antti Minkkinen och Matti Rantanen betraktar verket.
■■ Antti Minkkinens arbetsskor är som konstverk.
■■ Noora Ylipieti flyttar ett av sina verk. ■■ Marja Nurminen håller i en av sina serigrafie­r, medan Sofia Wilkman, Axel Antas, Noora Ylipieti, Antti Minkkinen och Matti Rantanen betraktar verket. ■■ Antti Minkkinens arbetsskor är som konstverk.
 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Antti Minkkinen arbetar med ett verk i sin studio.
FOTO: CATA PORTIN Antti Minkkinen arbetar med ett verk i sin studio.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland