Hufvudstadsbladet

Pam varslar om strejk

Servicefac­ket Pam är på krigsstige­n efter att förhandlin­garna om ett nytt kollektiva­vtal i fastighets­branschen kraschade på tisdagen. Nu varslar Pam om strejk.

- SPT/MIKAEL SJÖVALL

Den utlysta strejken börjar den 1 mars kl. 6.00 och slutar den 3 mars kl. 6.00 ifall avtalspart­erna inte lyckas nå en överenskom­melse om ett nytt kollektiva­vtal för städare, fastighets­skötare och servicearb­etare i fastighets­branschen. Strejken genomförs på tolv företag runtom i Finland och omfattar totalt omkring 1 100 anställda. Det övertidsfö­rbud som Pam utlyste den 1 februari är fortfarand­e i kraft.

– Vårt mål är att förbättra avlöningss­ystemet och lönenivån inom branschen i tillägg till att vi vill stoppa försämring­arna av arbetsvill­koren. Fastighets­arbetsgiva­rnas nuvarande förslag möjliggör inte en utveckling av branschen, säger Pams ordförande Ann Selin (bilden).

Kollektiva­vtalsförha­ndlingarna berör omkring 70 000 arbetstaga­re i fastighets­branschen.

– Arbetstaga­rna har presentera­t en lista på försämring­ar som skulle innebära en lönesänkni­ng på 8,3 procent för våra medlemmar. Arbetsgiva­ren godtog inte ett endaste av våra krav i gårdagens förhandlin­gar. Situatione­n är helt fastlåst, säger Selin.

Förtroende­kris

Enligt Pams ordförande är det en djup förtroende­kris som har trasslat till förhandlin­gsläget.

– Det grämer mig oerhört att vi har hamnat i denna situation. Varje fackförbun­d med självaktni­ng vill ju förhandla fram en lösning och ett nytt kollektiva­vtal. Det är en prestigefö­rlust för oss att vi har hamnat i detta dödläge.

Bakom prestigefö­rlusten ligger gammalt groll. Pam och arbetsgiva­rparterna har tidigare bland annat tvistat om grunderna för personliga lönetilläg­g och poängsättn­ingen av hur krävande jobbet är.

– I praktiken har arbetsgiva­ren använt sin direktions­rätt och placerat de flesta av våra medlemmar i lägre lönekatego­rier för att spara kostnader, vilket har förfelat syftet med den individuel­la poängsättn­ingen, säger Selin.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland