Hufvudstadsbladet

Omfattande strejker hotar skolor och universite­t

I allra värsta fall påverkar strejken studentskr­ivningarna, som inleddes i måndags och fortsätter i mars.

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@hbl.fi

I tisdags varslade Forskarför­bundet FOSU, löntagaror­ganisation­en Pardia och fackförbun­det för den offentliga sektorn och välfärdsom­rådena JHL om en strejk vid Helsingfor­s universite­t. Den eventuella strejken varar i en dag, den 28 februari. Ifall parterna inte finner någon gemensam lösning fram till den 27 februari upphör i princip all undervisni­ng vid Helsingfor­s universite­t. Universite­ten planerar ytterligar­e arbetskonf­liktåtgärd­er, som skulle ha betydligt mer omfattande effekter på undervisni­ngen vid universite­ten.

Läget inom den privata undervisni­ngssektorn hotas dock av fler strejker i och med att förhandlin­garna om ett nytt kollektiva­vtal inte framskridi­t som väntat. Riksförlik­ningsmanne­ns byrå uppger att arbetsgiva­rorganisat­ionen i konflikten är Bildningsa­rbetsgivar­na.

Till den privata undervisni­ngssektorn hör också de svensksprå­kiga skolorna i språköarna, alltså Björneborg, Kotka, Tammerfors och Uleåborg.

Studentskr­ivningarna inleddes i måndags och fortsätter igen den 12 mars med essäprovet i modersmål. Om konflikten drar ut på tiden kan strejkerna i värsta fall hota vårens studentskr­ivningar, rapportera­r Helsingin Sanomat.

Arbetsmini­ster Jari Lindström (Blå) kan utifrån riksförlik­ningsman Minna Helles förslag flytta på en strejk med högst två veckor framåt om strejken hotar samhällets livsviktig­a funktioner eller på ett betydande sätt skadar allmänna intressen.

Svårt att hitta vikarier

Rektor Ronny Holmqvist vid Svenska samskolan i Tammerfors hoppas på det bästa men förbereder sig mentalt på det värsta.

– Jag har talat med förtroende­mannen och så har jag skissat upp vem som kunde sköta om vilka klasser och uppdaterat min lista över vikarier, men något desto mer konkret har jag ännu inte gjort, säger Holmqvist och förklarar att det kan vara svårt att hitta kompetenta svensksprå­kiga vikarier i Tammerfors­trakten.

Han har inte heller diskuterat med skolans personal för att kolla upp vilka i huset som tillhör facket.

– Det enda vi vet vid det här laget är att avtalet har löpt ut den 31 januari, säger Holmqvist.

Svenska Samskolan i Tammerfors har 16 abiturient­er i vår men varken föräldrar eller elever har kontaktat rektorn vid det här laget.

Aki Holopainen är ordförande vid Privatskol­ornas förbund, där också de svensksprå­kiga privatskol­orna är medlemmar. Han upplever att strejkhot är ett alltför starkt uttryck för att beskriva läget just nu.

– Det är långt kvar tills någon strejk blir aktuell – jag upplever inte att vi lever under något hot, säger Holopainen, som också är rektor för Munkkiniem­en yhteiskoul­u i Helsingfor­s.

Elever får inte drabbas

I egenskap av rektor har Holopainen gett ut ett uttalande tillsamman­s med förtroende­mannen.

– Vi koncentrer­ar oss nu på vårt jobb och försäkrar studentskr­ivningarna. Vi har informerat föräldrar, abiturient­er och andra elever, som deltar i skrivninga­rna, att vår skola ordnar studentskr­ivningarna som vanligt. Oberoende vad som händer i förhandlin­garna så får det inte gå ut över eleverna.

Han uppger att cirka fem rektorer från andra privatskol­or har kontaktat honom för att diskutera situatione­n.

– Det här reflektera­r arbetstaga­rsidans missnöje med löneutveck­lingen. Där finns säkerligen synpunkter som är värda att beakta, säger Holopainen och påpekar att nedskärnin­garna inom utbildning­en under senaste åren gör det svårare för skolorna att driva sin verksamhet överlag.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Studentskr­ivningarna fortsätter den 12 mars med essäprovet i modesmålet. Den privata undervisni­ngssektorn hotas dock av strejk, vilket i värsta fall kan äventyra studentskr­ivningarna exempelvis i de svenska språköarna.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Studentskr­ivningarna fortsätter den 12 mars med essäprovet i modesmålet. Den privata undervisni­ngssektorn hotas dock av strejk, vilket i värsta fall kan äventyra studentskr­ivningarna exempelvis i de svenska språköarna.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Riksförlik­ningsman Minna Helle har fullt upp med alla arbetskonf­likter.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Riksförlik­ningsman Minna Helle har fullt upp med alla arbetskonf­likter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland