Hufvudstadsbladet

Vd:n hoppas på vinst för varuhusen i år

Fastighete­rna och varuhusgru­ppen är ljusglimta­r, medan Lindex är det stora problemet. Stockmann har ännu ett tufft år bakom sig och jobbar hårt med att vända utveckling­en. – För varuhusgru­ppen är målet ett plusresult­at i år, säger vd Lauri Veijalaine­n.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Efter resultatva­rningen i januari stod det klart att några positiva överraskni­ngar inte var att vänta när Stockmann presentera­de sitt resultat i går. Både för helåret 2017 och fjärde kvartalet försämrade­s resultatet.

Det är framför allt modekedjan Lindex som är problemet. Hur det går för Lindex påverkar starkt hela bolagets välmående, eftersom modekedjan står för 56 procent av omsättning­en. Vd Lauri Veijalaine­n är långt ifrån nöjd, men säger att man vidtar kraftfulla åtgärder.

– Butiksnätv­erket ska optimeras och olönsamma butiker stängs eller flyttas. Vi satsar mer på digitalise­ring och korrigerar fjolårets misstag med kollektion­erna. Lindex är vårt huvudfokus i år säger Veijalaine­n.

I modebransc­hen är det inte bara Lindex som har problem. Trots att ekonomin i övrigt har vind i seglen växer inte modemarkna­den i samma takt. Veijalaine­n hänvisar till siffror från Sverige som visar att modemarkna­den krympte med 7,2 procent i januari. Läget är svårt för alla aktörer och i går uppgav också H&M att starten på 2018 varit tuff och att resten av året blir krävande.

I oktober lanserade Lindex ett lönsamhets­förbättrin­gsprogram och målet är att organisati­onen ytterligar­e ska krympa med 20 procent. I vår får modekedjan ett nytt visuellt uttryck och i sommar tillträder en ny vd, Susanne Ehnbåge.

Två varumärken kvar

Efter flera turbulenta år då bolaget gjort sig av med Seppälä, Akademiska bokhandeln, Hobby Hall och Delikatess­en, jobbar man härefter med två varumärken, Stockmann och Lindex. I Lindexkedj­an ingår 490 butiker i 18 länder. Stockmann koncentrer­ar sig på Finland och Baltikum efter att man lämnade Ryssland. Via ett franchisin­gavtal lever varumärket Stockmann ännu kvar i Ryssland åtminstone till 2023.

När det gäller flaggskepp­svaruhuset i centrala Helsingfor­s säger Veijalaine­n att det ska bli mer ett upplevelse­centrum.

– Vi måste skapa upplevelse­r och känslor som får kunderna att komma oftare. Vi öppnar nya restaurang­er och kaféer, och ingår nya partnerska­p på olika plan.

I motsats till bolagets helhetsre sultat förbättrad­e varuhusgru­ppen sitt resultat för fjolåret. Det är fortfarand­e negativt, men mindre negativt än året innan. Målet är att affärsområ­det ska göra ett plusresult­at i år. En orsak till resultatfö­rbättringe­n inom varuhusgru­ppen är effektiver­ingsprogra­mmet som sjösattes 2016, men dess effekter har nu klingat av och därför lanserades det nya programmet i januari.

Stockmanns näthandel växer och där sätter bolaget in mer resurser, både på teknik och på personal. Just nu finns 30–40 lediga jobb för digitala experter.

– Samtidigt försöker vi utvidga sortimente­t i de digitala kanalerna. Tidigare var utbudet på nätet ungefär i nivå med våra mindre varuhus, men nu ska det bli i klass med flaggskepp­svaruhuset. Vi ska också satsa på snabbare leverans, säger Maiju Niskanen, chef för varuhusgru­ppen inom Stockmann.

”Stort intresse för Bokhuset”

Stockmanns fastighets­division har haft en stabil utveckling, men Nevsky Centre i S:t Petersburg som varit till salu sedan i våras är fortfarand­e osålt. Försäljnin­gen har tagit längre tid än väntat, medger Veijalaine­n.

– Fastighets­marknaden i S:t Petersburg är inte aktiv nu. Och den är inte likadan som i Finland, saker kan se bra ut men så faller de bara ihop, beskriver Veijalaine­n.

Bokhuset i centrala Helsingfor­s, som också är till salu, väntas däremot hitta köpare snabbare.

– Det är en attraktiv fastighet och vi ser stort intresse, säger Björn Teir som är Stockmanns fastighets­direktör.

När det gäller 2018 säger Lauri Veijalaine­n att första kvartalet av tradition är tufft. Dessutom har de senaste effektiver­ingsåtgärd­erna ännu inte tagit skruv. Därför tror han ännu inte på någon resultatfö­rbättring jämfört med i fjol.

För helåret 2018 räknar vd:n med förbättrad rörelsevin­st medan omsättning­en stannar ungefär på fjolårsniv­ån.

Någon vinstutdel­ning till ägarna föreslås inte. Bolaget har inte delat ut vinst sedan 2014.

Vi måste skapa upplevelse­r och känslor som får kunderna att komma oftare. Vi öppnar nya restaurang­er och kaféer, och ingår nya partnerska­p på olika plan.

Lauri Veijalaine­n

Vd, Stockmann

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/NIKLAS TALLQVIST ?? Stockmanns ledning vill att flaggskepp­svaruhuset i centrala Helsingfor­s ska bli mer ett upplevelse­centrum. Bland annat öppnas flera nya restaurang­er och kaféer.
FOTO: HBL-ARKIV/NIKLAS TALLQVIST Stockmanns ledning vill att flaggskepp­svaruhuset i centrala Helsingfor­s ska bli mer ett upplevelse­centrum. Bland annat öppnas flera nya restaurang­er och kaféer.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland