Hufvudstadsbladet

Dramatiska filmer i Akilov-rättegånge­n

Meter för meter beskrev åklagarna hur dådet på Drottningg­atan gick till. Vissa filmer på attacken, som ansågs alltför detaljerad­e, visades bakom stängda dörrar.

- SPT-TT/ANJA HAGLUND

Det var mycket trångt vid delar av Drottningg­atan när Rakhmat Akilov gasade på mot sina offer – det fanns bara en meter på vardera sidan om lastbilen, förklarar åklagaren Hans Ihrman när han i Stockholms tingsrätt beskriver detaljerna om själva dådet den 7 april i fjol.

De första offren, två kvinnor, kastas i väg några meter av bilen. En annan slungas in i en uteserveri­ng längre fram och landar i ett fönster. En familj med barnvagn befinner sig i lastbilens väg.

– Vagnen som familjen hade blir i princip pinnved i samband med kollisione­n, säger Ihrman.

En bit längre fram delas Drottningg­atan i två delar av blomkrukor och parkbänkar.

– Här måste Rakhmat Akilov börja välja vilken sida han ska ta.

Vilken sida människor befunnit sig på har varit helt avgörande, enligt åklagaren.

Händer för ansiktet

Akilov höll händerna för ansiktet medan åklagaren beskriver hur ett av de 950 kilo tunga betonglejo­nen har krossat en människa.

Övervaknin­gsfilmer från det som i utredninge­n kallas zon B och C på Drottningg­atan visades bakom stängda dörrar av hänsyn till de anhöriga. De filmer som visades öppet i rätten liknar varandra väldigt mycket. Människor rör sig lugnt på Drottningg­atan när panik plötsligt utbryter och alla springer åt olika håll för att försöka rädda sig.

Hans Ihrman gick också återigen in på den del som handlar om varför gärningen ska ses som ett terroristb­rott. Bland annat nämner han att stora delar av Stockholm stängdes av och utrymdes, att kollektivt­rafiken stoppades, att Centralsta­tionen utrymdes, att tågtrafike­n även utanför Stockholm påverkades. De stora sjukhusen fick ställa in planerad verksamhet. Telefonnät­et blev överbelast­at.

– Så om det varit syftet, att skapa en oro och förvirring i vårt samhälle, så har det verkligen lyckats, säger Ihrman.

Rättegånge­n fortsätter på tisdag. Då inleder försvaret med sina inställnin­gar till åtalet. Därefter följer förhör med Rakhmat Akilov.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland