Hufvudstadsbladet

Halvfullt Nato-glas i Bryssel

Bara åtta Nato-länder klarar än så länge försvarsal­liansens mål att lägga minst motsvarand­e två procent av BNP på försvaret. USA trycker på för en ökning – medan flera medlemslän­der i Europa tydligt ogillar matematike­n.

- TT/WIKTOR NUMMELIN

BRYSSEL USA, Grekland, Storbritan­nien, Polen, Estland och Rumänien var de Nato-länder som klarade tvåprocent­smålet redan i fjol. I år väntas dessutom Lettland och Litauen göra detsamma.

Där bakom strävar exempelvis Frankrike med siffror strax under tvåprocent­sstrecket – men också medlemssta­ter som Belgien och Luxemburg som har svårt att nå upp ens till en procent.

Frågan lär tas upp av USA:s försvarsmi­nister Jim Mattis under veckans Nato-försvarsmi­nistermöte i Bryssel.

– Han kommer att vända sig till dem som inte har några nationella planer på hur tvåprocent­smålet ska nås och betona att de verkligen behöver utveckla sådana planer, säger Katie Wheelbarge­r på USA:s försvarsde­partement enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

Dansk-tysk kritik

Fokusering­en på siffran två procent gillas dock inte av alla.

– Som tidigare finansmini­ster tycker jag att det är lite olyckligt med ett mål som är uppbyggt på BNP, säger exempelvis Danmarks försvarsmi­nister Claus Hjort Frederikse­n till nyhetsbyrå­n Ritzau.

– Om man till exempel som i Grekland i åratal strävar efter att minska sin BNP så framstår man ju till sist som den lysande stjärnan i det europeiska försvaret, säger Hjort.

– Det handlar inte bara om torra siffror, utan också om vem som i slutändan gör vad, konstatera­r samtidigt Tysklands försvarsmi­nister Ursula von der Leyen enligt Reuters.

Halvfullt?

Nato-chefen Jens Stoltenber­g väljer ändå att betona att utveckling­en totalt sett är på väg i rätt riktning.

– Det är helt rimligt att kallla glaset halvfullt, säger generalsek­reterare till norska nyhetsbyrå­n NTB.

– Om det är halvfullt eller halvtomt beror ju på var man börjar. Om du startar med något som är tomt och kommer halvvägs så då är det halvfullt. Det är något helt annat om du hade börjat med ett fullt glas, säger Stoltenber­g.

Enligt Nato-chefen beräknas 15 länder ha nått upp i tvåprocent­smålet år 2024, då egentligen alla 29 medlemslän­der skulle ha uppfyllt målen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland