Hufvudstadsbladet

Migri har blod på händerna

-

Smaka på den här formulerin­gen: ”Det är beklagligt och mycket hemskt att detta har skett, men ansvaret ligger hos gärningsma­nnen och myndighete­rna i Irak. Migri ansvarar inte för det som händer utanför Finlands gränser”.

Den som säger det är Tirsa Forssell som är chef för resultatom­rådet inom asylenhete­n på Migrations­verket, intervjuad av Svenska Yle (12/2).

Juridiskt är det naturligtv­is sant, det är naturligtv­is, precis som Forssell säger, gärningsma­nnen eller gärningsmä­nnen som är de ansvariga.

Som vanligt i myndighets­sammanhang kommentera­r Migri inte ett enskilt fall på detaljnivå utan slår bara fast att man hållit sig till sitt regelverk – inte gjort något fel.

Därmed passar de bollen till den som skapat regelverke­t, regeringen.

Finlands strikta flyktingpo­litik har uppmärksam­mats internatio­nellt. En fransk domstol beslutade i januari att en irakier som ursprungli­gen sökt asyl i Finland men sedan tagit sig till Frankrike INTE, som Dublinföro­rdningen skulle förutsätta, kan återbördas till Finland eftersom han då skulle sändas till Irak och riskera dödas.

Den franska domstolen ansåg att människorä­ttskonvent­ionen gick före Dublinförd­raget.

Domslutet fångar andan i flyktingsi­tuationen. En person på flykt från hot mot livet sätter detta liv i händerna på myndighete­rna i det land de kommer till.

Om Migri säger att man inte ansvarar för det som händer utanför Finlands gränser har man över huvud taget inte förstått sitt uppdrag.

Österbotte­ns Tidning Henrik Othman om den irakier som mördades sedan Finland sänt honom tillbaka till Irak.

I sista hand är regeringen ansvarig för att asylsökand­e återbördas till farliga förhålland­en. Iltalehti Kreeta Karvala om att regeringen har skärpt asyllagsti­ftningen orimligt mycket.

 ?? MOSTPHOTOS ??
MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland