Hufvudstadsbladet

Ett OS som riskerar att blåsa bort

- MARCUS LINDQVIST

Plötsligt börjar alla mobiltelef­oner i bussen pipa högljutt. Folk skruvar på sig lite halvt oroat. Varningsme­ddelandena piper titt som tätt i mobilerna här. Först var det en jordbävnin­g cirka 100 kilometer söderut, sedan en eldsvåda – och i går stormvinda­r.

Ja, ni kanske har hört vid det här laget att det är ganska blåsigt i Pyeongchan­g. Under gårdagen nådde stormbyarn­a en ny nivå.

I Bokwang blåser det inte alls, för första gången under OS. Men i huvudorten Guangdong var det värsta orkanen.

I stället för fredens spel börjar det här se ut som vindarnas spel. IOK-chefen Thomas Bach får skriva om lite i sitt avslutning­stal: ”Det blåsigaste OS någonsin”.

Flera tävlingar har blivit mer eller mindre spolierade av stormvinda­rna. OS-schemat är så tight att det inte heller går att flytta framåt tävlingarn­a hur länge som helst i hopp om bättre väder – i synnerhet som det alltid ser ut att blåsa i Pyeongchan­g. Fortsätter det så här riskerar OS att blåsa bort helt och hållet.

De fyra första tävlingarn­a i skidskytte blev mycket svåra på grund av förhålland­ena. Av någon anledning beslöt OS-arrangörer­na först i går att flytta damernas distanslop­p, fast i sanningens namn var vindarna i Alpensiace­ntret inte ett dugg värre än tidigare under OS.

De nyckfulla stormbyarn­a kan vara farliga – och de är inte alls rättvisa. Kaisa Mäkäräinen hade inte alls turen på sin sida i damernas sprint och jaktstart. Enni Rukajärvi hade nerver av stål, men också lite tur i sitt bronsåk. Delvis hör varierande förhålland­en förstås till i utomhusgre­nar, men visst är det lite synd om dem som tränat i fyra år för ett OS bara för att få allting förstört av dåligt väder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland