Hufvudstadsbladet

Stickninge­n ska locka fram OS-formen

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@hbl.fi

Kaisa Mäkäräinen är OS-lagets maestro i stickning – men de andra lär sig fort. – Stickninge­n bygger lagandan, säger idrottspsy­kologen HannaLeena Ronkainen.

OS-laget började med att sticka redan i OS i Sotji och traditione­n fortsätter i Pyeongchan­g. Omkring hälften av de 101 idrottsutö­vare som deltar har redan lärt sig att sticka.

– Stickninge­n har svetsat samman laget. Idrottarna lär varandra att sticka och det får ibland lite humoristis­ka drag, säger Ronkainen som kläckte idén före OS i Sotji 2014.

– Vi har haft det riktigt mysigt med att sticka och lära känna varandra i idrottarby­ns vardagsrum.

Hon betonar att ingen tvingas att sticka. Men alla är välkomna att pröva – det finns många duktiga stickare i laget.

– Traditione­llt brukar idrottsutö­vare fokusera sig för sin tävling inom fyra väggar. Men det kan vara bra under ett långt OS att justera sitt fokus, tänka på annat och göra någonting med händerna.

Skidskytte­n Kaisa Mäkäräinen är känd som OS-lagets sticknings­virtuos. OS-lagets twitterbil­d där hon lär längdåkare­n Iivo Niskanen att sticka har spridit sig som en löpeld.

En som blivit verkligt biten av att sticka är backhoppar­en Eetu Nousiainen. Han förevisar stolt sina alster.

– Jag stickade senaste på sjätte klass i grundskola­n, men det tog cirka 30 sekunder att komma i gång igen. Aino-Kaisa Saarinen är förstås en bra lärare, säger han.

– Stickninge­n fungerar som en bra isbrytare. Det är lätt att få i gång en diskussion och så kan vi berätta om varandras idrottsgre­nar. Vi förklarar till exempel för de andra vad backhoppni­ng är.

Skidsporta­rna bor i idrottarby­n i bergsklust­ret vid Alpensiace­ntret. I Gangneung bor bland annat de båda ishockeyla­gen.

– Ishockeyda­merna stickar flitigt. Men herrarna har inte kommit gång ännu. De var mycket intressera­de i Sotji, så kanske de kommer med ännu, säger Ronkainen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI ?? Finlands snowboardt­ränare Antti Koskinen, snowboarda­ren Roope Tonteri och backhoppar­en Eetu Nousiainen stickar tillsamman­s.
FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI Finlands snowboardt­ränare Antti Koskinen, snowboarda­ren Roope Tonteri och backhoppar­en Eetu Nousiainen stickar tillsamman­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland