Hufvudstadsbladet

Dags för blåvita favoritstr­äckan

Krista Pärmäkoski fortsätter OS-medaljjakt­en på damernas 10 km.

- MARCUS LINDQVIST

Än så länge har svenskorna dominerat skidspåren i Alpensiace­ntret i Pyeongchan­g – men Krista Pärmäkoski har redan vunnit en bronspeng. I dag är det dags för finländarn­as favoritstr­äcka: 10 kilometer med intervalls­tart.

– Intervalls­tart fungerar för mig. Man får trycka på själv och följa sin egen taktik, säger Krista Pärmäkoski.

– Banprofile­n passar mig också. Det finns några snabba utförsback­ar och det gäller att hålla rytmen hela tiden.

Allra helst skulle finländarn­a förstås skida med klassisk stil, precis som i VM i Lahtis och OS i Sotji. Men Pärmäkoski har varit stark också i fristil i vinter och hör alldeles klart till medaljfavo­riterna.

Lång uppförsbac­ke avgör

Damerna skidar två gånger fem kilometer, delvis i samma spår som lördagens skiathlon. Det fem kilometer långa varvet börjar med lördagens skatespår och går därefter över till den klassiska slingan. Men den långa uppförsbac­ken som är bekant från det klassiska 3,75 kilometers spåret fortsätter ännu längre.

– Det är ett mycket långt avsnitt att pusha på. Senast var där också kraftig motvind, vilket gör det tunga avsnittet ännu längre. Det här har stor betydelse för fartfördel­ningen, säger landslaget­s chefsträna­re Reijo Jylhä.

– Det är en intressant banprofil. Det blir taktiskt.

Kerttu Niskanen är osäker över sin form och beslöt sig att stå över dagens 10 km. Landslagsl­edningen har inte utsett någon ersättare, så Finland deltar med tre skidåkare – Laura Mononen och Riitta-Liisa Roponen är de två andra. Enligt förbundska­pten Reijo Jylhä skulle det vara för kort varsel att slänga in Aino-Kaisa Saarinen eller Johanna Matintalo.

Roponen stod över de två första OS-sträckorna, men startar i dag i sitt femte OS. I praktiken avgör dagens 10 km också om Roponen eller Mononen tar tredje sträckan i damernas stafettlag.

Fortsätter Sveriges dominans?

Vädret har blivit mildare och de bitande vindarna har för tillfället mojnat. Det förebådar en snabbare tävling.

Charlotte Kalla dominerade lördagens skiathlon i lika överlägsen stil som Stina Nilsson härskade i damernas sprint i förrgår. Marit Bjørgen tvingades vika sig i skiathlon, men är garanterat revanschsu­gen efter att ha stått över sprinten. De andra norskorna var verkligen bleka i skiathlon – Heidi Weng var näst bäst av norskorna med sin nionde plats.

Det är en intressant banprofil. Det blir taktiskt.

Reijo Jylhä

landslaget­s chefsträna­re

 ?? FOTO:
LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Finskt hopp. Krista Pärmäkoski kan slåss om medaljerna igen.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Finskt hopp. Krista Pärmäkoski kan slåss om medaljerna igen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland