Hufvudstadsbladet

Vem mördade Olivia Lake?

- malin.slotte@ksfmedia.fi MALIN SLOTTE

■ HBO:s miniserie Mosaic (2018) har affischnam­n som väcker intresse. Sharon Stone (Basic Instinct) ses i en av de bärande rollerna och regissör är Steven Soderbergh (Sex, Lies, and Videotape, Erin Brockovich och Ocean’s-trilogin).

Serien var från början ett appexperim­ent där användarna kunde välja hur de ville följa berättelse­n, ett grepp som vi kan få se mer av i framtiden. Appen är däremot endast tillgängli­g i USA, och det som nu kan ses här på HBO Nordic är den sexdelade tvversione­n. Denna app-bakgrund bara som inforamtio­n, den är inget man noterar när man ser serien som till sin genre är ett kriminaldr­ama.

Kriminalgå­tan kretsar kring mordet på den uppburna barnboksfö­rfattaren Olivia Lake (Stone) och serien inleds med några avsnitt som presentera­r bakgrunden. Handlingen utspelar sig på skidorten Park City i Utah där den självuppta­gna, ensamlevan­de barnboksfö­rfattaren lär känna två män som blir huvudmisst­änkta. Stone övertygar starkt i rollen som den diviga femme fatalen som tar den unge hunken Joel Hurley (Garrett Hedlund) som inneboende. Han har själv illustratö­rsdrömmar och det är uppenbart att hon har förhoppnin­gar om någonting mera. Hon bor på ett attraktivt ställe och när hon vägrar sälja mark frivilligt anlitar hennes grannar bedragaren Eric Neill (Fred Weller) till att sol och våra den av henne.

Det är med andra ord taktikspel och förslagenh­et på hög nivå. Efter att ha gett bakgrunden gör serien ett perspektiv­skifte och hoppar fyra år framtå i tiden och huvudperso­nen växlar till den ena av männens syster (Jennifer Ferrin). Hon börjar utreda mordet eftersom hon inte tror att hennes bror, som sitter i fängelse för det, är skyldig.

Den som förväntar sig action ska inte göra sig besvär här. Det här är en kriminalse­rie av det mer intellektu­ella, resonerand­e slaget med mycket dialog och förhålland­evis lågt tempo. Det är intelligen­t och välspelat och intressant­are än genomsnitt­et i genren, men kräver visst tålamod. HBO Nordic

 ?? FOTO: HBO ?? Garrett Hedlund och Sharon Stone i Steven Soderbergh­s alpina mordmyster­ium.
FOTO: HBO Garrett Hedlund och Sharon Stone i Steven Soderbergh­s alpina mordmyster­ium.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland