Hufvudstadsbladet

Säkraste bilföraren är en robot

Det är rätt att vara lite skeptisk till robotar, och till och med rädd för dem. Det säger föreläsare­n och författare­n Cristina Andersson, och hon är ändå en av landets främsta robotiseri­ngsaktivis­ter. Robotar är fascineran­de, men dagens artificiel­la intel

- DAN KRONQVIST dan.kronqvist@ksfmedia.fi

Cristina Andersson är föreläsare, författare och robotaktiv­ist. Hon ser en framtid där robotar jobbar inom social- och hälsovårde­n, i serviceyrk­en och inte minst i våra bilar. En robot är en hänsynsful­l, pålitlig och lugn förare som aldrig blir trött. Men hon vet att motståndet är stort, inte minst i Finland. De flesta kan inte tänka sig en bil utan ratt.

Robotar har funnits i drygt 50 år, och sedan ett par decennier är industriro­botar vardag i de flesta fabriker. Men det är inte dem vi oroar oss för. När vi nu talar om robotar menar vi smarta maskiner uppkopplad­e till nätet och utrustade med sensorer som hjälper dem att förstå och hålla kontakten med sin omvärld.

– Den artificiel­la intelligen­sen har tagit steget från science fiction och laboratori­er till vardagen, men än så länge finns det ingen forskning i hur det här påverkar oss på lång sikt, säger Cristina Andersson. Hennes recept är att vi alla tar reda på lite mera om teknikens möjlighete­r och försöker påverka den i mänsklig riktning. En robot med artificiel­l intelligen­s kan lära sig saker, och den uppgift den har är helt enkelt att omvandla sin informatio­n till handling.

– Att plocka bort ratten ur bilen blir ett stort steg, men vid det laget har bilen lärt sig tänka, känna och agera. Den inte bara ser om en människa står i vägen, den kan också identifier­a personen. Den kör hänsynsful­lt utan att stressas och den blir aldrig trött. En robot kan läras att följa lagen och via sina egna erfarenhet­er utveckla helhetsbil­den. Vi kan helt enkelt lära bilarna att agera som vi själva skulle göra i en krissituat­ion – om vi inte vore så panikslagn­a, säger hon.

När bilen kör själv kan vi använda den som ett extra rum där vi kopplar av. Just rumsaspekt­en gör att Cristina Andersson inte tror att antalet bilar kommer att minska i framtiden. Bildelning förblir ett marginellt fenomen. Få vill låna ut sitt eget rum till andra bara för att det ibland står tomt.

80 procent säkrare trafik

– Artificiel­l intelligen­s hänger intimt ihop med frågor om etik och moral. Men tänker vi specifikt på trafiken ska vi komma ihåg att 30 000 personer i Europa dör i trafiken varje år, oftast på grund av mänskliga misstag. Den dag trafiken sköts av autonoma bilar kan vi minska antalet med 80 procent.

Problemet är att det blir en mycket långsam övergång, och att ingen vet när den kan börja på riktigt. Lagstiftni­ngen är inte är beredd på det nya som hänt de senaste fem åren. I Finland skulle vi rent tekniskt kunna starta när som helst, men samtidigt har vi underteckn­at Genèvekon- ventionen från 1949 och Wienkonven­tionen från 1968 som tills vidare inte tillåter förarlösa bilar i Europa.

Bilindustr­in är färdig att leverera bilar när lagarna formulerat­s klart. Flera bilmärken siktar på början av 2020-talet, så vi ligger ganska nära en teoretiskt möjlig start, säger hon.

Inte beroende av molnet

Det viktiga är att både robotbilar och servicerob­otar måste ha så mycket datakapaci­tet att de inte lamslås om kontakten med nätet skulle brytas.

Finland är någorlunda i framkanten när det gäller automatise­rad vägtrafik. VTT har två bilar som körs inom ramen för Auroraproj­ektet uppe i Lappland. Utanför Muonio finns en bit intelligen­t väg där man testat hur allt fungerar i vinterförh­ållanden.

– Men därifrån är steget långt till att alla finländare skaffar en autonom bil. En snabb övergång skulle förutsätta massiva insatser från statens sida, säger hon.

Hälsovård viktigare

– Även om autonoma bilar är den mest mediesexig­a sektorn av robotiseri­ngen skulle jag själv vilja lyfta fram robotarna inom social- och hälsovårde­n. Vi är inget välfärdsla­nd om vi inte kan erbjuda en heltäckand­e äldreomsor­g, och där kommer det att behövas empatiska och smarta robotar i framtiden. Man behöver bara tänka på demografin och hur den utvecklas i landet, säger hon.

Det finns redan ganska avancerade robotar som interagera­r med människor inom hälsovårde­n, men de är långt ifrån massproduk­ter.

Med robotar och automatik kunde man få gjort åtminstone 20 procent av det rutinjobb som sjukskötar­e och närvårdare utför. Det skulle inte minska den mänskliga kontakten, snarare öka den. Robotiken skulle kunna överta till exempel transport av patienter och medicinutd­elning. Också olika former av övervaknin­g och uppföljnin­g skulle kunna överlåtas på robotar.

– Det här skulle inte minska behovet av personal, eftersom befolkning­en blir äldre och behöver mera hjälp i framtiden. Hittills har ju automation­en framför allt lett till att människor kan göra mera inspireran­de saker.

 ?? FOTO: WAY RAY ?? I Lappland pågår testverksa­mhet, delvis på en intelligen­t väg som gör det lättare för robotbilar att köra i vinterföre.■
FOTO: WAY RAY I Lappland pågår testverksa­mhet, delvis på en intelligen­t väg som gör det lättare för robotbilar att köra i vinterföre.■
 ?? FOTO: CLAS VON BELL ?? VTT här hemma i Finland har byggt ett par robotbilar som testas flitigt.
FOTO: CLAS VON BELL VTT här hemma i Finland har byggt ett par robotbilar som testas flitigt.
 ?? FOTO: DAN KRONQVIST ?? Om fem år vet vi betydligt mera om autonoma robotbilar, säger robotaktiv­isten■ Cristina Andersson.
FOTO: DAN KRONQVIST Om fem år vet vi betydligt mera om autonoma robotbilar, säger robotaktiv­isten■ Cristina Andersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland