Hufvudstadsbladet

Pärmäkoski­s andra brons – delas med Björgen

Krista Pärmäkoski delade OS-bronset med sin stora idol Marit Bjørgen. – Men målet är att vara ännu bättre än trea, säger hon.

- TEXT: MARCUS LINDQVIST Krista Pärmäkoski marcus.linqqvist@ksfmedia.fi

Det blir ingen medalj. Finländarn­a som följer intervallo­ppet i Alpensiace­ntret och hemma framför tv-apparatern­a drar en djup suck när de ser mellantide­rna vid 8,2 kilometer.

Krista Pärmäkoski ligger först tvåa. Norges skiddrotti­ng Marit Bjørgen ligger ett par sekunder före – och bakom Pärmäkoski närmar sig Charlotte Kalla, Ragnhild Haga, Jessica Diggins och Ingvild Flugstad Østberg i en ruskig fart.

Men Pärmäkoski sätter allt på spel i den sista uppförsbac­ken och spelar kvitt eller dubbelt i utförsback­en in mot skidstadio­n. Hon sträcker skidan över mållinjen, slänger sig omkull, tittar mot resultatta­vlan – och häpnar.

– Jag ser att vi har samma tid med Marit, men mitt namn hamnar under hennes. Det var lite förvirrand­e,säger Pärmäkoski efter fristilslo­ppet.

– Men jag visste också att Diggins närmar sig hårt.

Undvek Mietos öde

Ragnhild Haga defilerar till seger – hennes första stora seniormäst­erskapsmed­alj –och Kalla blir tvåa. Men Diggins och Østberg tröttnar mot slutet, så Pärmäkoski blir trea – tillsamman­s med Bjørgen. Det blir en blåvit medalj – ett delat brons på 10 km fritt.

– Trevligare så här, att ingendera av oss led en bitter förlust, säger Pärmäkoski och ler så glatt som bara en färsk OS-bronsmedal­jör kan göra.

Tack vare Juha Mietos bittra förlust i Lake Placid räknas inte hundradela­r och tusendelar i längdåknin­g längre. Tävlingsju­ryn vägrar att avslöja vem som var före i mål, Bjørgen eller Pärmäkoski.

– Bra så här och kul för Krista, instämmer Bjørgen glatt.

Den sexfaldiga OS-guldmedalj­ören verkar inte ett dugg bekymrad över att hon ”bara” har ett silver och ett – delat – brons i detta OS. I stafetten lär det åtminstone bli ett säkert guld – två till så tangerar hon Bjørn Daehlie och Ole Einar Bjørndalen med åtta OS-guldmedalj­er.

Självtilli­ten på topp

Marit Bjørgen har alltid varit Krista Pärmäkoski­s idol och förebild och hon har ofta drömt om att en gång besegra Bjørgen i ett stort mästerskap. I VM i Lahtis var Bjørgen ett snäpp bättre, likaså i OS-skiathlone­t i lördags. Symboliskt att de delar bronset på 10 kilometer.

– Det känns ganska bra. I skiathlon var hon ännu en aning bättre, säger Pärmäkoski som inte kan dra sig till minnes att hon någonsin förut delat en placering med någon annan.

VM-silvret förra året hade sannolikt en stor mental betydelse för Pärmäkoski, som deltog i två OS och fyra VM innan hon vann sin första individuel­la medalj. Hon rentav utstrålar självtilli­t och målmedvete­nhet i OS.

Jag måste nollställa­läget. Det är många nya tävlingar på kommande. Jag måste vara hungrig, Jag har bara varit trea. Målet är att vara ännu bättre.

– Det var viktigt att få en bekräftels­e över att vi gjort rätt saker och att min fart räcker till. Jag visste att det finns en chans att klara sig bra i OS, säger hon.

– Men jag kunde inte heller tillåta mig att bli invaggad i falsk säkerhet. Under sommaren var det hård träning som gällde.

Perfektion­istiska drag

Självsäker? Jajamensan. Avslappnad? Inte ett dugg. Förbundska­pten Reijo Jylhä beskriver Pärmäkoski som en mycket pedantisk och målmedvete­n idrottsutö­vare. En perfektion­ist, nästan.

– Hon påminner mig om Sami (Jauhojärvi) av mina egna adepter. Hon kräver mycket av sin omgivning. Hon vill ha koll på alla detaljer, spåren, taktiken, allting. Virpi Kuitinen hade också samma drag.

Dagen före 10 kilometers loppet övade Pärmäkoski sin fristil tillsamman­s med Jylhä. De gick igenom alla olika tekniker, Mogren, Wassberg,rubbet.

– Jag körde fristilsha­lvan i skiathlon med skiathlonp­jäxor. Det är lite annorlunda. Jag ville påminna mig om rätt teknik, säger hon,

Gömt medaljerna

Tre OS-tävlingar, två OS-brons. Pärmäkoski är den första finländska längdåkare­n som vunnit minst två medaljer i ett OS sedan Mika Myllylä 1998. Marja-Liisa Kirvesniem­i är den senaste finländsk kvinnliga längdåkare­n som vunnit två medaljer, i OS 1994. Men hon är inte nöjd. Långt ifrån. – Jag har gömt undan medaljerna för att bevara hungern, skrattar hon.

Närmare bestämt, uppe på klädskåpet. Så högt uppe att hon inte ens når att ta ned dem utan en pall.

– Jag måste nollställa­läget. Det är många nya tävlingar på kommande. Jag måste vara hungrig, säger hon.

– Jag har bara varit trea. Målet är att vara ännu bättre.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI ??
FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
 ??  ??
 ??  ?? Efter två OS och fyra VM vann Krista Pärmäkoski sin första individuel­la medalj. FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA/ JUSSI NUKARI
Efter två OS och fyra VM vann Krista Pärmäkoski sin första individuel­la medalj. FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA/ JUSSI NUKARI
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland