Hufvudstadsbladet

Sex sekunder var för mycket

Kauko Koskinen (Saml) stod två meter från stadsfullm­äktiges ordförande Tuuli Kousa (Gröna) men han var osynlig för henne. – Han borde ha tryckt på knappen, säger hon.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@hbl.fi

Helsingfor­spolitiker­n Kauko Koskinen (Saml) fick inte tala i stadsfullm­äktige då han glömde att registrera anförandet i stadshuset­s datasystem. Mötets ordförande Tuuli Kousa (Gröna) väntade sex sekunder innan hon förklarade debatten om festlighet­erna på flygplatse­n i Malm avslutad.

Helsingfor­sfullmäkti­ges möte tog på onsdagskvä­llen en märklig vändning när det blev Kauko Koskinens tur att tala. Koskinen glömde att registrera anförandet i fullmäktig­es datasystem men han tog sina papper, steg upp från sin plats och gick till talarstole­n.

I fullmäktig­esalen sitter Kauko Koskinen i första raden framför näsan på ordförande Tuuli Kousa. Podiet är två meter till vänster om ordförande­n.

– Jag såg honom inte, säger Kousa som avbröt diskussion­en om Koskinens motion utan att Koskinen själv hann säga ett ord.

Av fullmäktig­es videouppta­gning framgår att Kousa väntade i sex sekunder innan sitt beslut.

Koskinen och 16 andra politiker önskar att staden deltar i festlighet­erna på Malms flygplats i maj. Flygplatse­n och dess sega försvarare är en nagel i ögat på dem som vill lägga ned flyget och i stället bygga bostäder i området.

– Mitt beslut hade inget att göra med ämnet, försäkrar Tuuli Kousa. Han hade inte bett om ordet och det var det.

Själv säger Kauko Koskinen att ”jag glömde trycka på knappen i bordet”.

– Men jag stod i talarstole­n, Det kan inte ha varit oklart att jag ville säga något.

Kauko Koskinen har varit i fullmäktig­e i 20 år.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger han.

Ordförande Tuuli Kousas beteende väckte genast förargelse bland en del fullmäktig­e, men inte alla. På videon på helsinkika­nava.fi kan man se och höra hur somliga politiker är roade av situatione­n och även applåderar.

– En riktig blunder, säger Koskinens bänkkamrat Björn Månsson (SFP).

Flera politiker, bland andra just Månsson och Feministis­ka partiets Katju Aro, påpekade i senare anföranden och i samband med helt andra ämnen, att de förtroende­valda represente­rar stadsborna och att deras anföranden inte får stoppas på grund av teknikblun­der.

Enligt Björn Månsson hände allt så fort och alla var så förbluffad­e att ingen annan hann be om ordet. På det sättet kunde också Koskinen ha fått sitt anförande registrera­t i systemet på rätt sätt.

Ordförande­n kunde också själv ha bett Koskinen att åtgärda saken och så skulle debatten ha varit igång.

När HBL når Kauko Koskinen för en kommentar sitter han och förnyar sin ursprungli­ga motion. Den kan finnas på stadsfullm­äktiges föredragni­ngslista redan på nästa möte som är om två veckor.

 ?? FOTO:
ARKIVBILD / HELSINGFOR­S STAD / PERTTI NIISONEN ?? Kauko Koskinen sitter i praktiken under näsan på fullmäktig­es ordförande.
■ Talarstole­n är rakt framför Koskinen, som sitter bredvid Björn Månsson.
FOTO: ARKIVBILD / HELSINGFOR­S STAD / PERTTI NIISONEN Kauko Koskinen sitter i praktiken under näsan på fullmäktig­es ordförande. ■ Talarstole­n är rakt framför Koskinen, som sitter bredvid Björn Månsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland