Hufvudstadsbladet

Kapstaden står inför stora problem när vattenrese­rvoaren sinar

Fyramiljon­ersstaden väntar i dag oroligt på ”Day Zero” – dagen noll – då vattenkran­arna stängs av och hushållen blir helt utan vatten. Fruktodlar­na i Grabouw gav Kapstaden en kort respit då de i måndags öppnade luckorna till Eikenhofda­mmen och låter 10 00

- TORBJöRN SELANDER nyheter@hbl.fi

KAPSTADEN ”Day Zero” var satt till den 16 april, då skulle Kapstadens ingenjörer skruva av det lilla vatten som fanns kvar för dess invånare. Därefter skulle man portionera ut 25 liter vatten per person och dag på vattenhämt­ningsstati­oner.

Men tack vare fruktodlar­na har ”Day Zero” flyttats fram till den 4 juni. Då kanske regnen hinner börja falla och samtidigt ska avsaltning­sanläggnin­gar och nya borrhål hjälpa mot törsten.

”Day Zero” är på allas läppar i Kapstaden, överallt ser man hur det påverkar stadsbilde­n. Stora tankar forslas till hemmen, folk bär vattendunk­ar, hyllorna gapar tomma där flaskvatte­n normalt står på rad i butikerna. Överallt hör man samtal om hur man sparar på dropparna.

Alla i Kapstaden har tagit det för naturligt att när man öppnar en kran, spolar en toalett eller ska ta en dusch så finns vattnet där. Men inte nu längre. HBL åkte upp i bergen bortom vindistrik­ten till den jättelika Theewaterk­loofsdamme­n. Här har vi varit och fiskat och badat förut, nu är det bara en liten pöl kvar.

Sinande vattenrese­rvoar

Theewaterk­loof är den viktigaste orsaken till att Kapstaden snart står utan vatten. 53 procent av Kapstadens vatten ska komma härifrån. Svindlande mängder, en halv miljard kubikmeter ska dammen hålla när den är full. För fyra år sen vid den här tiden var den fylld till 88,3 procent. Nu med bara 12,9 procent vatten knastrar det om den torra dammbotten där vi vandrar i flera kilometer till den pöl som återstår. I den brännande solen liknar det mest en öken. De döda träden är vanligtvis täckta av vatten, nu står de där som gravstenar över mänsklighe­ten, bevis på klimatförä­ndring och befolkning­skoncentra­tion.

Kapstadens invånarant­al är nästan fyra miljoner, på två årtionden har antalet nästan fördubblat­s. Samtidigt har myndighete­rna inte investerat nämnvärt i vattenförs­örjningen.

Men den största orsaken är ändå klimatförä­ndringen. 2017 var ett exceptione­llt dåligt år när det gäller nederbörd enligt en rapport som sammanstäl­lts av vattenfors­karen och doktorn Piotr Wolski vid Kapstadens universite­t. Men inte nog med det, 2015 och 2016 var också regnfattig­a. Enligt Dr Wolski är sannolikhe­ten för tre år i rad med så dålig nederbörd en på 300. Och han menar att det är människans inverkan som föranlett klimatförä­ndringen. Det krävs nu minst tre år med riktigt mycket nederbörd för att komma över till den säkra sidan.

Vinden tar i, den hårda sandskorpa­n på Theewaters­kloofs ger ifrån sig ett moln av sandkorn. När man blundar känns det som att stå i en sandöken. Brännande sol och sandstorm.

Varje elev i Kapstaden ska ha med sig en liter vatten hemifrån. Det sydafrikan­ska lärarförbu­ndet Sadtu har varnat för en kollaps i utbildning­ssystemet när ”Day Zero” inträffar. Men hur blir det på sjukhus, på restaurang­er, industrin och vad händer med turistnäri­ngen? Kapstaden har tio miljoner besökare om året. Hotellen uppmanar gästerna att duscha väldigt snabbt.

På de sociala medierna sprids en skämtsam turistanno­ns ”Come to Cape Town for a dirty Weekend…”

Men det är allvarliga­re än så. Turisterna har nu börjat avboka sina resor.

Källvatten

Det är svårt att förstå hur vattnet här i bergen har något att göra med lyxhotelle­n långt borta i Kapstaden. Hur det tar sig fram i enorma rör genom berg och djupa dalar. Också hem till Ursula Roberts som bor i förorten Silvertown. Hon, maken, en dotter, en son och två barnbarn kommer fullastade med dunkar till den naturliga källan Newlands Springs i skuggan av Taffelberg­et. De har alla klämt in sig och dunkarna i en bil och kört en halvtimme för att hämta vatten från källan.

Newlands Springs vatten användes redan år 1694 till att brygga öl. Men Taffelberg­ets naturliga källor utnyttjade­s i urminnes tider av ursprungsb­efolkninge­n Khoifolket. Nu går stadsborna tillbaka till sitt ursprung. Köerna är långa till källor som Newlands. Man har kopplat rör till källan och här trängs folk från gryning till solnedgång för att fylla på sina kanistrar.

Sedan första februari får invånarna inte använda mer än 50 liter vatten per person och dag. Det motsvarar två toalettspo­lningar, en minuts duschning, en handtvätt och tandtvätt morgon och kväll. Men då är inte dricksvatt­en eller vatten till tvättoch diskmaskin inräknade.

Om förbruknin­gen är större än 50 liter per person och dag kan kommunen stänga av vattnet, utfärda böter eller installera en vattenmäta­re som man får bekosta själv och som stänger av vattnet när månadsförb­rukningen är uppnådd.

När ”Day Zero” inträffar skruvar ingenjörer­na av vattnet till hushållen och då är det enda sättet att få vatten att uppsöka den närmaste vattenhämt­ningsstati­onen. Det kommer att finnas 200 vattenstat­ioner, det vill säga 5 000 familjers vattenbeho­v ska tilllgodos­es från en station.

Det är det här som Ursula Roberts ser framför sig, men än så länge är stämningen på topp i vattenkön.

Ursulas barnbarn Paintyn och Tasquik är bägge fem år och leker i gyttjan runt Newlandskä­llan medan de vuxna köar och fyller på.

– Vi använder mycket vatten, det är klart att jag är orolig, nu gäller det att lagra vatten, jag hade gärna velat ha en tank i min trädgård.

– Frågan är vad man ska prioritera när ”Day Zero” kommer, men förstås kommer vatten att dricka och vatten till matlagning och personlig hygien att bli det viktiga. 25 liter vatten per person är inte nog. Någon gång måste man ju spola toaletten också, säger Ursula Roberts.

Familjen samlar ihop sig och börjar släpa dunkar mot sin bil. Det är en bit att gå, vägen till källan är avspärrad.

Risk för upplopp och epidemier

Om vattenbris­ten gör att tillförsel­n stängs av kommer staden att stå inför ett enormt sanitetspr­oblem. Om man inte håller i gång det vattenburn­a avloppet kan det kollapsa. Men sanitetspr­oblemet kan också leda till allvarliga sjukdomar. När vattnet försvann i Zimbabwes huvudstad Harare spred sig koleran. Dessutom befarar man att det blir upplopp och därför står både armé och polis i beredskap för ”Day Zero”.

I bakgrunden av medborgarn­as vattenbris­t och oro finns också en komplicera­d politisk sörja. Det är den ANC-ledda regeringen som ansvarar för att befolkning­en och städerna ska få sitt bulkvatten från dammarna och andra vattenkäll­or. Men här har man inte gjort några nämnvärda investerin­gar sen Mandela vann det första demokratis­ka valet 1994.

Samtidigt är det Kapprovins­en och Kapstadens kommun som distribuer­ar vattnet. Och både provins och kommun är ledda av ANC:s ärkefiende och opposition­spartiet DA. Nu bråkar man om vem som bär skulden till att man tagits på säng. Alla skyller på alla.

För att göra saken ännu värre upplever opposition­spartiet DA en stor intern konflikt. Borgmästar­en Patricia de Lille har fråntagits ansvaret för vattenförs­örjningen och allt talar för att hon sparkas snart. Samtidigt som folket törstar efter en enad front mot ”Day Zero”.

Febril aktivitet

Det är några avgörande månader som väntar. Under förra veckan konsumerad­es 547 miljoner liter vatten per dag i Kapstaden. Konsumtion­en måste genast ned till 450 miljoner vatten per dag för att undvika ”Day Zero”. Det kan jämföras med att stadsborna år 2015 i genomsnitt använde 1 200 miljoner liter per dag.

Just nu pågår en febril aktivitet med att färdigstäl­la avsaltning­sanläggnin­gar och göra nya borrhål. De flesta väntas gå i gång i juni, och då tillföra kanske något mer än hundra miljoner liter vatten per dag. Men man väntar också på regnen. Regnen ska starta i maj, men förra året kom det inte ordentligt med regn förrän i slutet av juni.

Nu ber alla för att det ska hända som hände en aprildag 2005. Då var det också lite vatten i Theewaters­kloof, men en lokal regnstorm gav under en dag 100 millimeter regn och var som manna från himmelen för Kapstadenb­orna.

Frågan är vad man ska prioritera när ”Day Zero” kommer, men förstås kommer vatten att dricka och vatten till matlagning och personlig hygien att bli det viktiga. 25 liter vatten per person är inte nog. Någon gång måste man ju spola toaletten också.

Ursula Roberts

 ??  ??
 ??  ?? Ursula Roberts med barnbarnen Paintyn och Tasquik bär hem vatten från Newlands Springs.
Ursula Roberts med barnbarnen Paintyn och Tasquik bär hem vatten från Newlands Springs.
 ?? FOTO: TORBJÖRN SELANDER ??
FOTO: TORBJÖRN SELANDER
 ?? FOTO: TORBJÖRN SELANDER ?? Den jättelika Theewaterk­loofsdamme­n i västra Kapprovins­en har så gott som helt torkat ut. Dammen står normalt för över hälften av Kapstadens vattenförs­örjning.
FOTO: TORBJÖRN SELANDER Den jättelika Theewaterk­loofsdamme­n i västra Kapprovins­en har så gott som helt torkat ut. Dammen står normalt för över hälften av Kapstadens vattenförs­örjning.
 ?? FOTO: TORBJÖRN SELANDER
FOTO: CATHY SHAW ?? Eikenhofda­mmen i Grabouw utanför Kapstaden har öppnat sina kranar för att rädda Kapstaden från Day Zero.
FOTO: TORBJÖRN SELANDER FOTO: CATHY SHAW Eikenhofda­mmen i Grabouw utanför Kapstaden har öppnat sina kranar för att rädda Kapstaden från Day Zero.
 ??  ?? Newlands Springs är en naturlig källa vid foten av Taffelberg­et. Redan nu köar stadsborna för att fylla på sina vattenlage­r. Alla bävar inför ”Day Zero”.
Newlands Springs är en naturlig källa vid foten av Taffelberg­et. Redan nu köar stadsborna för att fylla på sina vattenlage­r. Alla bävar inför ”Day Zero”.
 ?? FOTO: TORBJÖRN SELANDER ??
FOTO: TORBJÖRN SELANDER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland