Hufvudstadsbladet

De döda hålls levande genom att vi minns dem

Coco är en av de senaste årens främsta Pixaranima­tioner. Galenskape­n sprudlar och färgerna är berusande.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Veckans biopremiär Coco är en stark kandidat för att vinna en Oscar som bästa animation.

ANIMATION/BARN

Coco

HHHHI Regi: Lee Unkrich & Adrian Molina. Manus: Molina, Matthew Aldrich. Röster, originalve­rsionen: Anthony Gonzalez, Gael García Bernal, Benjamin Bratt. Även på svenska och finska, i 2D och i 3D.

■ Coco är filmen som fått försäljnin­gen av handgjorda, mexikanska gitarrer att skjuta i höjden. Men så handlar det ju också om musikens vara eller icke vara, rättare sagt om den klassiska mariachitr­aditionen.

Som det råkar sig har musiken traditione­llt varit en hörnsten hemma hos familjen Rivera, det vill säga tills farmors morfar Hector en gång i tiden lät bli att komma hem från en spelning. Sedan dess har musiken varit bannlyst, något som grämer inte minst Miguel, junioren.

Han är den aspirerand­e musikern som till skillnad från resten av familjen inte har mycket till övers för det traditione­lla levebrödet, att producera skodon. Inte nog med det: samma dag som det drar ihop sig till en talangtävl­ing på stan infaller också De dödas dag, Dio dos Mortos.

Och det om något är en familjehög­tid, dagen när man minns dem som gått bort. Och att en dag som denna spela gitarr och ha sig går bara inte för sig, fattar vem som helst.

Inspirerat galet

Men försök säga det till Miguel som i skydd av nattens mörker smyger sin väg, bara för att i ett desperat försök att komma över en gitarr – farmor Imelda hade sönder hans egen – hamnar på kollisions­kurs med de levande döda, bland dessa gitarristl­egendaren Ernesto de la Cruz!

Coco är den senaste i raden av Pixarpjäse­r, en av de senaste årens främsta. Inte bara golvas man av de berusande färgerna och en detaljrike­dom som inte känner några som helst gränser, även i övrigt tar Lee Unkrich (Hitta Nemo, Toy Story 2 & 3) och gänget ut svängarna.

Det är sprudlande, inte sällan galet inspirerat arbete, och trots att man här närmar sig den mexikanska kulturens heligaste, mötet med andevärlde­n, är det värmen och vördnaden som utgår med segern.

Minst lika sympatisk är filmens sensmoral, något i stil med att så länge vi minns och kommer ihåg våra förfäder förblir dessa mer eller mindre levande – varpå den inom västerländ­sk kultur så stränga (och tabubelagd­a) uppdelning­en mellan liv och död suddas ut, åtminstone lite grann.

Möter skelett

Sedan får man väl stå ut med att Miguel under sina eskapader i den parallella verklighet­en kol liderar med en himla massa benrangels­filurer, för så där störande läskigt blir det ju inte.

I den mån det finns fog för kritik skulle det i så fall handla om det dramaturgi­skt tokiga i att det som egentligen borde vara en parentes (i förhålland­e till ramhandlin­gen) portionera­s ut i form av en hel akt.

Men det är kanske mera en randanmärk­ning, sett mot bakgrunden av en film som på slutsträck­an blir riktigt, riktigt rörande.

Se och begrunda och glöm för allt i världen inte att tända (stearin)ljusen när det beger sig. I mörkret går man lätt vilse.

 ??  ??
 ?? FOTO: PIXAR ?? Coco fick en Golden Globe som bästa animation och är nominerad för två Oscar.
FOTO: PIXAR Coco fick en Golden Globe som bästa animation och är nominerad för två Oscar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland