Hufvudstadsbladet

Stockmann! Stockmann?

Ska 2018 bli det år då det äntligen vänder uppåt för Stockmann?

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Inom en kort tid har två kända företag tagits upp på Svenska Teaterns repertoar. I fjol var det en pjäs som hette kort och gott Ikea och nu kan man se Stockmann! Stockmann! på scenen snett mitt emot varuhuset Stockmann.

Likheterna mellan de här två bolagen slutar ungefär här. Ikea är stort, multinatio­nellt och framgångsr­ikt, medan Stockmann visserlige­n har en stolt tradition, men glansen från fornstora dagar har falnat. Som en symbol för det här kan man se det faktum att Stockmanns marknadsvä­rde i dag ligger under uppstickar­en och billigvari­anten Tokmannis.

Pjäsförfat­taren Barbro Smeds uttryckte sig väl i HBL (13.2) då hon beskrev pjäsen och varuhuset: ”Jag ser pjäsen som en berättelse om det urbana i Helsingfor­s och om stadens människor. För mig är Stockmann en arena för happenings och gemenskap. Därför tror jag att förvirring­en är så stor när det nu går dåligt.”

I onsdags, dagen efter att intervjun publicerad­es, steg antagligen förvirring­en ytterligar­e då resultatet för fjolåret presentera­des. Det rapportera­de rörelseres­ultatet blev -148 miljoner. Utan en nedskrivni­ng på Lindex hade resultatet varit knappt positivt.

Det starka varumärke Stockmann en gång var finns inte längre. Nu försöker man febrilt bygga upp något nytt, men vad det slutligen ska bli vet vi ännu inte. De åtgärder som hittills har vidtagits har varken gett en klar bild av målet eller ett gott ekonomiskt resultat.

Bolaget har krympt i takt med att företagsen­heter har sålts – Seppälä, Akademiska bokhandeln, Hobby Hall, Delikatess­en...

I det som allmänhete­n ser som det egentliga Stockmann, varuhuset vid Mannerheim­vägen, har många utomståend­e affärer flyttat in. Varuhuset förvandlas till ett köpcentrum. Vd Lauri Veijalaine­n talar om ett upplevelse­centrum med nya restaurang­er redan i år och olika former av nya partnerska­p.

Nu står också försäljnin­g av fastighete­r i tur. Det måste göras redan för att kunna betala tillbaka lån som förfaller.

Med tanke på intäkterna har Stockmann en rejäl lånestock. Den växte kraftigt under förra decenniet då man köpte Lindex till ett högt pris, byggde Nevsky Centre i S:t Petersburg och förstorade varuhuset i Helsingfor­s. Samtidigt kom finanskris­en och en långvarig lågkonjunk­tur.

En stor del av lånen omförhandl­ades i fjol då Stockmanns fastighete­r intecknade­s som säkerhet. Fastighete­rna utgör en trygghet eftersom de är bra belägna och lätta att realisera. En försäljnin­g av fastighete­n Nevsky Centre var redan nära, men den föll på kalkstreck­et. Bokhuset i Helsingfor­s där bland annat Bonnierägd­a Akademen finns är också till salu.

Lindex var en guldkalv som plötsligt blev ett stort problembar­n. Fjolåret blev det sämsta sedan Stockmann köpte den svenska modekedjan. Det blev visserlige­n en vinst, men den var betydligt mindre än ett år tidigare. Över hälften av Stockmanns omsättning kommer från Lindex, så det är av stor betydelse för hela bolaget att den enheten går bra. Nu ska en ny vd ta vid, butiksnätv­erket optimeras, fjolårets misstag med kollektion­erna rättas till och digitalise­ringen ökas.

Också varuhusver­ksamheten förväntas i år landa på ett plus. Om högkonjunk­turen och jakten på effektivit­et som man vill uppnå med saneringar inte lyckas ge ett plusresult­at är läget allvarligt.

Stockmann har alltid haft en speciell plats i finlandssv­enska hjärtan. Finlandssv­enska stiftelser och institutio­ner är också stora ägare i Stockmann. Bland bolagets tio största ägare finns Konstsamfu­ndet, Svenska litteratur­sällskapet, Stiftelsen för Åbo Akademi och Samfundet Folkhälsan. För dessa har Stockmann varit en pålitlig inkomstkäl­la tack vare vinstutdel­ningarna som aktierna har gett. Det här tog i alla fall slut 2014 och det måste vara en besvikelse bland många att de åtgärder som har vidtagits fortfarand­e inte har gett tillräckli­gt resultat för att utdelninga­r igen kunde betalas. Det kan leda till att institutio­nerna snart tvingas skära i utdelninge­n och då blir de besvikna många fler.

 ??  ?? Konstsamfu­ndet äger KSF Media som ger ut Hufvudstad­sbladet
Konstsamfu­ndet äger KSF Media som ger ut Hufvudstad­sbladet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland