Hufvudstadsbladet

Regeringen hör Åland i dag om EU-mandatet

Finland kommer att fortsätta motsätta sig fler mandat i parlamente­t under kommande toppmöte – men förbereder sig också för att det inte blir så. I dag hör regeringen igen Ålands lantråd Katrin Sjögren.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Regeringen­s ministerut­skott behandlar i dag en lista stora riktlinjer om EU:s framtid, och nästa vecka deltar statsminis­ter Juha Sipilä (C) i ett inofficiel­lt toppmöte.

På listan finns bland annat EU:s kommande budgetram efter brexit, och hur EU-parlamente­t ska se ut.

Finlands linje spikas redan tidigare: När EU blir mindre, ska också budgeten och parlamente­t bli mindre, eftersom de är kostnader.

Regeringsk­ällor motiverar det med att det annars vore att svälla parlamente­t utan orsak. Till tankegånge­n hör att utjämnings­mandaten i stället kan granskas efter 2024, då nästa utvidgning kan ske, om Montenegro och Serbien blir EU-medlemmar. Ett extra mandat nu skulle inte heller förändra Finlands procentuel­la andel, jämfört med om alla stolar föll bort.

”Hoppas få höra argumenten”

Den fjortonde stolen drivs däremot hårt för Ålands del. Lantråd Katrin Sjögren kommer att vara med via telefonlän­k på ministerut­skottets möte.

– Det har hänt en del efter att jag senast hördes i november, eftersom parlamente­t nu tagit ställning för tilläggsma­ndatet, säger Sjögren.

Åland har yrkat på ett eget EUmandat från början, eftersom Åland också förlorat befogenhet­er till EU men inte fått kompensati­on i form av en plats i parlamente­t, säger Sjögren. Hon påminner om att tidigare statsminis­ter Matti Vanhanen (C) tog ställning för ett åländskt mandat förra decenniet. Vanhanen har också nu brutit regeringsf­ronten i den här frågan.

– Jag hoppas nu få höra de stora partiernas argumentat­ion, säger Sjögren.

Officiellt kör regeringen inte på två spår, utan kommer att driva en nedskärnin­g av parlamente­t i rådet. Samtidigt är det uppenbart att förberedel­ser för andra scenarier behövs.

När SFP:s Anna-Maja Henriksson frågade varför Finland tackar nej till ett fjortonde mandat i riksdagens debatt på onsdagen reagerade både statsminis­ter Juha Sipilä och finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) som låg sjuk hemma.

– Finland säger naturligtv­is inte nej till en plats till, om det kommer en sådan, sade Sipilä och tilllade att ”finansmini­stern också skickade ett oroligt sms från sjukbädden och undrade om det verkligen

råder en sådan uppfattnin­g”.

– Vi är emot att utöka antalet platser, och att Storbritan­niens platser faller bort är vår utgångspun­kt. Men om resultatet är att en del platser hålls kvar, så kommer Finland att strida om en plats till.

Följande steg är att EU:s regeringsc­hefer kommer med en gemensam linje i rådet. Ett avgörande i parlaments­frågan väntas i sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland