Hufvudstadsbladet

Klassisk frammarsch för Blomqvist

Det är en perfekt dag för skidåkning i Västerby. Som gjord för en långtur för svenska riksdagsgr­uppens nyvalde ordförande Thomas Blomqvist.

- THOMAS SUNDSTRÖM thomas.sundstrom@ksfmedia.fi

– Skidåkning är den idrott som ligger mig närmast hjärtat. Det har det alltid varit, säger Thomas Blomqvist som i unga år tävlade aktivt och med framgång.

Och fortfarand­e löper skidorna bra. Det stora målet är Vasaloppet, som han klarat av fyra gånger tidigare.

– Det är den verkliga klassikern. Vi är ett gäng som tränar tillsamman­s för det, säger Blomqvist.

Bästa tiden hittills är 6.17 från 2016 och då var han bara några minuter från att få deltagarme­dalj. Till det krävs det att man klarar av att komma i mål på en tid som underskrid­er segertiden plus hälften av det.

– Det skulle vara roligt att få en medalj, men i år kan det bli tufft. Nu kan det vara att målet blir att förbättra min startposit­ion för kommande år – jag startar från sjätte ledet och därifrån är det svårt att komma fram tillräckli­gt.

Ett steg framåt

Jobbet som riksdagsle­damot är ändå det som kräver den största insatsen. Där tog Blomqvist ett steg framåt då han valdes till ordförande för svenska riksdagsgr­uppen då Stefan Wallin valde att stiga åt sidan.

– I ärligheten­s namn tänkte jag inte på den möjlighete­n tidigare, men när jag sedan gjorde det så kändes det ganska logiskt. Jag ville ändå tänka på saken och försäkra mig att det fanns ett stöd för mig, säger Blomqvist.

Ordförande­bytet ledde till att Blomqvist måste se över sina andra uppdrag. Lösningen blev att Wallin i stället tog över ordförande­skapet för riksdagens framtidsut­skott. Därtill lämnar Blomqvist ordförande­skapet för partifullm­äktige så att han kan koncentrer­a sig på gruppordfö­randeskape­t.

– Det skall bli mycket intressant. Det är skillnad att vara gruppordfö­rande för en riksdagsgr­upp beroende på om man är i opposition eller i regeringen. Är man i regeringen brukar ju ordförande vara minister, men nu är vi i stället flera som för talan i salen.

Viktigt uppdrag

I praktiken var valet av Blomqvist ingen högoddsare. Med sina 11 år i riksdagen besitter han nödvändig rutin och med tanke på att man nu är inne på sista året av perioden är det en fördel att gruppens ordförande också kandiderar i nästa val, vilket Blomqvist alltså gör.

– Det var också något Wallin hänvisade till när han steg åt sidan. Jag är beredd att fortsätta i riksdagen och – uthållighe­tsidrottar­e som jag är – känns det väl litet som om jag börjar komma i gång på allvar nu, säger Thomas Blomqvist och ler.

Under sina riksdagsår har Blomqvist haft en rad gruppordfö­randen. Först var det Ulla-Maj Wideroos och därefter räknar Blomqvist upp Mikaela Nylander, Anna-Maja Henriksson och så Wallin.

– Jag fick väl med alla nu? De har alla gjort ett utmärkt jobb och det har fungerat bra i gruppen. De har varit litet olika och det här är ett uppdrag som man själv sätter sin prägel på. Det känns bra att fortsätta härifrån, säger Blomqvist.

Totalt har gruppen haft 25 olika ordförande sedan starten 1907, flera av dem har dock suttit i flera repriser. Mest långvarig på posten är Johan Österholm som var ordförande åren 1945–60. Han efterföljd­es av Sven Högström under åren 1961–63. Elisabeth Rehn var ordförande åren 1987–90.

Mycket på agendan

Vanligtvis väljer man riksdagsgr­uppens ordförande för hela perioden, men nu blir det av naturliga skäl åtminstone inlednings­vis bara ett år för Blomqvist. Han vet ändå att det sista året i mandatet kan vara ganska händelseri­kt.

– Det kan vara lite lugnare i opposition­en, men framför allt i regeringsp­artierna kan det vara ganska stressigt. Jag tycker att det sett litet osäkert ut där nu. Se bara på familjeled­igheten, det görs utspel i olika riktningar och man verkar inte riktigt ha hunnit prata ihop sig, säger Blomqvist.

Nu börjar man redan se fram mot valet. SFP tillhörde länge inventarie­rna i regeringen, men den här perioden stannade man utanför. Det var en ny erfarenhet, men inte en odelat negativ sådan.

– På sätt och vis har det varit ganska skönt att få koncentrer­a sig på sina egna saker och inte behöva kompromiss­a eller stödja saker som man inte helhjärtat trott på. Men samtidigt är det frustreran­de att inte få stöd för de projekt som man själv tror på. Det är klart att alla partier vill med i regeringen. Med regeringsa­nsvar kommer också ministerpo­ster. Är det något som intressera­r dig? – Den diskussion­en är alltför tidig, den skall vi inte ta nu, säger Blomqvist på sant politikerm­anér.

Det här är ett uppdrag som man själv sätter sin prägel på. Thomas Blomqvist ordförande för Svenska riksdagsgr­uppen

Viktiga frågor

Nu gäller det alltså att klara av den här perioden. Fortfarand­e är det en hel del stora frågor i rörelse som so- cial- och hälsovårds­reformen och landskapsr­eformen. Också de nya spaningsla­garna är mycket aktuella.

– Det är kanske inte det ärende som väcker det bredaste intresset allmänt, men rent principiel­lt är det en mycket viktig fråga. Så finns det alltid annat på agendan också, säger Blomqvist.

Den ofta återkomman­de frågan om elektrifie­ringen av Hangö–Hyvinge-banan tillhör dem. Uppföljnin­gen av tingsrätts­reformen är en annan sak Blomqvist följer med.

– Och så hör det ju till politiken att det dyker upp saker och frågor med väldigt kort varsel. Det är ju inte alltid dagarna blir som man tänkt på morgonen.

Bra form

Mellan varven skall man alltså också hinna träna. Starten i det italienska Marcialong­a-loppet ställdes in på grund av pappans begravning, men nu är det i stället Vasaloppet som är i fokus.

– Marcialong­a är ett fint lopp, men det är kanske lite mera jippo över det. Vasaloppet är mera klas- siskt och mera asketiskt. Det är nog det som är det riktiga loppet.

Och skidteknik­en är förstås klassisk. Den har alltid varit Blomqvists starka sida.

– Ser man tillbaka på min idrottskar­riär finns det vissa lopp som jag är extra nöjd med. Jag minns ett FSSguld i H20-klassen på lång distans och i allmänna klassen blev jag en gång sexa efter IK Falkens stentuffa garde. Jag lade av ganska tidigt, men det är ingenting jag beklagar. Jag kom väl ungefär så långt som jag kunde och det var en rolig och bra erfarenhet, säger Thomas Blomqvist.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland